Deli to stran: 

članki 

Four students with their thumbs up for the Erasmus + program ©BELGA/BELPRESS        
Sporočilo za javnost 

Sporočilo za javnost 

Na torkovem plenarnem zasedanju je Evropski parlament sprejel novi program Erasmus+, ki bo financiral štipendije za študente, učitelje, trenerje in vajence za študij in usposabljanje v drugih državah EU. Do programa so upravičeni tudi mladi voditelji, prostovoljci in športniki. Nov sistem jamstva posojil pa bo omogočil poceni posojila za tiste, ki želijo magisterij opravljati v tujini.

Erasmus intro story illu        

Erasmus je eden izmed najbolj priljubljenih in poznanih programov Evropske unije, saj vsako leto omogoči tisočim študentom, da gredo študirati v tujino. V prihodnje pa se bo v okviru programa prvič našel denar tudi za športne projekte, ki se bodo pridružili tistim iz področij izobraževanja, poklicnega izpopolnjevanja in mladinske politike. Evropski parlament je namreč 19. novembra podprl krovni program iz področja mobilnosti Erasmus+.

NEW photo ITW Doris Pack        

Mobilnost študentov je za mlade brez dvoma ena izmed najbolj otipljivih prednosti članstva njihove države v Evropski uniji. Program Erasmus, ki ga letno izkoristi 230,000 študentov, pa so poslanci sedaj še izboljšali. Sedaj se imenuje Erasmus+, težak je 14 milijard evrov, petim milijonom mladih pa bo omogočil, da se podajo na študij, pripravništvo ali prostovoljno delo na tuje. O tem smo govorili s poročevalko, nemško poslanko Doris Pack (ELS).

The Erasmus program signed by the #EP President Martin Schulz and Council rappresentative Vytautas Leskevicius        

Predsednik Parlamenta Martin Schulz je 11. decembra podpisal zakonodajo, ki omogoča začetek delovanja programa mobilnosti Evropske unije Erasmus+ in to že s 1. januarjem leta 2014. Za Erasmus+ je v obdobju 2014-2020 namenjenih 14 milijard evrov, kar je skoraj dvakrat več kot do sedaj. Program bo več kot štirim milijonom mladih Evropejcev omogočil študij in izpopolnjevanje v tujini.