Deli to stran: 

članki 

Israel -Palestine illustartion        

Trajni mir med Izraelom in Palestino ostaja prednostna naloga Evropske unije. Septembra 2015 so se poslanci zavzeli za svež pristop do reševanja konflikta med Izraelom in Palestino; po njihovem mnenju je treba brez odlašanja začeti z verodostojnimi prizadevanji za mir. Parlament je ob tem opozoril, da je treba ohraniti možnost za rešitev dveh držav. Decembra 2014 so poslanci načeloma podprli priznanje palestinske državnosti.

Maale Adumim Settlement Israel ©AP Images/European Union-EP        

EU in njene države članice bi morale priznati Palestino kot državo: to je mnenje članov delegacije Parlamenta za odnose s Palestino, ki so med 20. in 24. februarjem obiskali Jeruzalem in okupirana palestinska ozemlja na Zahodnem bregu. Delegacijo je vodil ciprski poslanec Neoklis Sylikiotis (GUE/NGL). Poslanci so sicer 14. februarja govorili o odločitvi izraelske vlade, da legalizira nezakonito zgrajene naselbine na palestinski zemlji. To ogroža t.i. rešitev dveh držav, so opozorili.

Mahmud Abas,.predsednik palestinske nacionalne oblasti, Evropski parlament, Bruselj, 23/06/2016        
Sporočilo za javnost 

Sporočilo za javnost 

"Skrajni čas je, da naše ljudstvo zaživi v svobodi, brez zidov in nadzornih točk," je v četrtek v svojem govoru v Parlamentu pozval predsednik palestinske nacionalne oblasti Mahmud Abas. Izrazil je tudi zahvalo poslancem za priznanje Palestine in bil kritičen do Izrael, ker še naprej okupira palestinska ozemlja.

Parlament znova izraža odločno podporo dvodržavni rešitvi na podlagi meja iz leta 1967, z vzajemno dogovorjenimi zamenjavami ozemlja in z Jeruzalemom kot glavnim mestom obeh držav, z varno državo Izrael in neodvisno, demokratično, nedeljivo in trajno palestinsko državo, ki bi sobivali v miru in varnosti ter vzajemnem priznanju, na podlagi pravice do samoodločbe in popolnega spoštovanja mednarodnega prava.

Resolucija Evropskega parlamenta o izraelu in palestini 
Deli ta citat: 

članki 

Reuven Rivlin, predsednik Izraela, slavnostni govor, Evropski parlament, Bruselj, 22/06/2016        
Sporočilo za javnost 

Sporočilo za javnost 

"Izvoljeno vodstvo Izraela je podpiralo in še vedno podpira rešitev oblikovanja dveh držav za dva naroda," je v svojem nagovoru poslancem v sredo popoldne poudaril izraelski predsednik Reuven Rivlin, vendar dodal, da "v tem trenutku ni mogoče doseči trajnega mirovnega sporazuma med nami in Palestinci". EU je pozval, naj pomaga vzpostaviti zaupanje med stranema.

LIBE delegation to Lebanon        

Libanon je država, v kateri živi največ beguncev na prebivalca na svetu. Sirci, ki bežijo pred krvavo državljansko vojno; Palestinci, ki v Libanonu živijo že desetletja; humanitarne in nevladne organizacije, ki oblastem pomagajo pri oskrbi več kot milijona beguncev: to so bili sogovorniki poslank in poslancev, ki so se v državi mudili med 19. in 22. septembrom. Parlamentarci so želeli na terenu preveriti, kako bi lahko EU pomagala z novim sistemom premeščanja beguncev iz tretjih držav.

Pierre Krähenbühl, head of UNRWA        

Sirija je bila država, kjer je živelo veliko palestinskih beguncev. Zdaj jih je tam 95 odstotkov odvisnih od humanitarne pomoči. V Gazi je 65 odstotkov mladih Palestincev brezposelnih. To so številke, ki jih je članom odborov za zunanje zadeve in razvoj ta teden predstavil vodja agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) Pierre Krähenbühl. Ob tem je mednarodno skupnost pozval k prizadevanjem za politično rešitev sporov na Bližnjem vzhodu.

Sporočilo za javnost 

Parliament called on Thursday for a fresh EU approach to the Israeli-Palestinian conflict. The EU must fulfil its responsibilities as an influential player and take a bold and comprehensive peace initiative for the region, MEPs said, regretting the lack of a comprehensive and coherent vision of the EU's engagement in the Middle East Peace Process, despite its ambitions there.

članki 

Pogled na Jeruzalem iz kraja Abu Dis na Zahodnem bregu ob izraelskem zidu 29/09/2014 ©BELGA_EYEVINE        
Sporočilo za javnost 

Sporočilo za javnost 

Evropski parlament "načeloma podpira priznanje palestinske države in dvodržavno rešitev ter meni, da bi to moralo biti neločljivo povezano z razvojem mirovnih pogajanj, ki bi jih bilo treba pospešiti", je zapisano v resoluciji, ki so jo poslanci sprejeli v sredo. V podporo evropskim diplomatskim prizadevanjem pri bližnjevzhodnem mirovnem procesu so se parlamentarci tudi odločili, da bodo pobudo Parlamentarci za mir, katere namen je združiti evropske, izraelske in palestinske parlamentarce.

Arab League Secretary-General Nabil El Araby tells MEPs the EU has a key role to play in bringing peace to Arab countries and calls for co-operation to counter fanaticism.        

Po terorističnih napadih v Parizu je generalni sekretar arabske lige Nabil El Arabi pozval k tesnejšemu sodelovanju z EU na področju boja proti ekstremizmu. ”Težave so univerzalne, niso omejene na en prostor,” je 20. januarja dejal v odboru za zunanje zadeve. Arabski svet na EU gleda kot zagovornico pravičnih stvari, je menil.

Picture of Fulvio Martusciello, EPP, and Martina Anderson, GUE/NGL, who on the 26th of November debate whether Palestine should be recognized as a state.  ©EuropeanParliament_Pietro_Naj-Oleari
©EuropeanParliament_Pietro_Naj-Oleari        

Švedska je nedavno kot deveta članica Evropske unije Palestino priznala kot državo. O tem bo v sredo, 17. decembra, glasoval tudi Parlament na plenarnem zasedanju. Bi priznanje Palestine pomagalo pri vzpostavljanju miru v regiji? O tem smo govorili z Martino Anderson (GUE/NGL, Združeno kraljestvo), vodjo delegacije Parlamenta za odnose s Palestino, in Fulviem Martusciellom (EPP, Italija), vodjo delegacije za odnose z Izraelom.

članki 

Obiska izraelskega in palestinskega predsednika v EP