Deli to stran: 

članki 

Maren Ade in eden izmed producentov, Jonas Dornbach        

Filmsko nagrado Lux 2016 dobi film 'Toni Erdmann' nemške režiserke Maren Ade. Tako so z glasovanjem odločili poslanci Parlamenta; nagrado je 23. novembra režiserki predal predsednik Martin Schulz. »Filmi kot Toni Erdmann obstajajo samo zato, ker so na voljo nacionalne in evropske subvencije. To ti omogoči neko svobodo,« je dejala režiserka filma. Ta prikazuje odnos med hčerko, ki se vzpenja v veliki mednarodni korporaciji, in očetom, ki želi z njo znova vzpostaviti tesnejši stik.

infographic illustration on Lux Prize        

Tri filme, ki so se uvrstili v finalni izbor za filmsko nagrado Parlamenta Lux 2016, si boste lahko med novembrom in januarjem ogledali v 40 mestih po vsej Evropski uniji. V Sloveniji bodo brezplačne projekcije filmov Bučko (Ma Vie de Courgette), Ko odprem oči (À Peine J´ouvre les Yeux ) in Toni Erdmann potekale v Novi Gorici, Krškem, Ljubljani in na Ptuju. Zmagovalni film bodo še ta mesec izbrali poslanci, glas za nagrado občinstva pa lahko oddate tudi vi.

Strasbourg, 23/11/2016        
Sporočilo za javnost 

Sporočilo za javnost 

Nemško-avstrijsko-romunska koprodukcija "Toni Erdmann" je dobitnik filmske nagrade Evropskega parlamenta LUX za leto 2016. Film raziskuje zapleteno razmerje med očetom in hčerko v sodobni korporativni kulturi.

Pri delanju vaših filmov politikov ne rabite, mi pa rabimo razumevanje, ki ga prinašajo vaši filmi.

Martin Schulz, predsednik ep 

Podelitev nagrad LUX 2015

Deli ta citat: 

članki 

Pet močnih deklet filma 'Mustang' je osvojilo poslance Evropskega parlamenta. Mlada turško-francoska režiserka je z EuroparlTV govorila o močnem sporočilu filma.
       

Evropski parlament že deset let podeljuje nagrado LUX za najboljši evropski film. Pri tem se žirija in poslanci osredotočijo na tiste filme, ki se dotikajo socialnih vprašanj in izzivov. Deseto obletnico nagrade bo Parlament obeležil z javno razpravo in pogovori na Facebooku, kjer bodo na vprašanja javnosti odgovarjali ugledni režiserji. V enkratni sočasni projekciji bo prikazan lanskoletni zmagovalec, film Mustang turške režiserke Deniz Gamze Erguven. V Sloveniji v Mestnem kinu Ptuj.

2016 LUX FILM PRIZE        

Letos filmska nagrada Evropskega parlamenta Lux praznuje desetletnico svojega obstoja. Kot vsako leto se je v izbor uvrstilo deset filmov; njihove naslove so razkrili na mednarodnem filmskem festivalu v čeških Karlovih Varih. Žirija bo konec julija izmed njih izbrala tri finaliste, nato pa bodo novembra poslanci z glasovanjem določili zmagovalca.