Predvolilno soočenje: vodilni kandidat Manfred Weber (EPP) 

 
 

Deli to stran: 

Manfred Weber je eden izmed kandidatov za predsednika Evropske komisije, ki se bo 15. maja udeležil predvolilnega soočenja v Evropskem parlamentu v Bruslju.

O kandidatu


Ime: Manfred Weber

Evropska politična stranka: Evropska ljudska stranka (EPP)

Državljanstvo: nemško

Starost: 46

Kariera:

  • 2014- predsednik poslanske skupine Evropske ljudske stranke (Krščanskih demokratov)
  • 2004 - izvoljen kot poslanec Evropskega parlamenta
  • 1996 - 2014 ustanovitelj in direktor svetovalnega podjetja
  • 1991 -1996 študij inženirstva na münchenski univerzi za uporabne znanosti


O predvolilnem soočenju


Pred evropskimi volitvami so politične stranke predlagale svoje kandidate za mesto predsednika prihodnje Evropske komisije. Izbrani politiki so znani kot t.i. vodilni kandidati evropskih političnih strank.


Vodilni kandidat, ki ga bo po volitvah glede na rezultate predlagal Evropski svet in ki bo uspel zagotoviti večinsko podporo v Parlamentu, bo izvoljen kot predsednik Evropske komisije.


Za vodilne kandidate se včasih uporablja tudi nemška beseda spitzenkandidaten. Sistem je bil prvič uporabljen leta 2014, ko je bil z njim za mesto predsednika Evropske komisije izvoljen Jean-Claude Juncker.


Soočenje vodilnih kandidatov, ki bo potekalo 15. maja ob 21. uri, je priložnost, da se seznanimo s pogledi kandidatov o vrsto perečih problemov in aktualnih tem. Vodilni kandidati bodo na njem pred evropskimi volitvami skušali prepričati volivce, da podprejo stranke, ki spadajo v njihovo politično družino.


Nekatere stranke so sicer kot njihove vodilne kandidate nominirale več politikov, v soočenju pa jih bo predstavljal samo eden izmed njih.


Predvolilno soočenje kandidatov bosta moderirala dva televizijska voditelja, vrstni red uvodnih nagovorov pa je bil določen z žrebom.


Manfred Weber