Poudarki iz soočenja: različne vizije prihodnosti EU  

 
 

Deli to stran: 

Pred evropskimi volitvami so se v Bruslju soočili kandidati, ki si želijo prevzeti mesto prihodnjega predsednika Evropske komisije.


Predvolilno soočenje, ki je potekalo v plenarni dvorani Evropskega parlamenta v Bruslju, je v živo prenašalo 35 televizijskih postaj, na več kot 60 mestih pa si ga je bilo možno ogledati tudi v spletnem prenosu. Povezovali so ga trije televizijski voditelji.


Na soočenju so kandidati predstavili svoje poglede na vizijo razvoja EU ter na izzive, s katerimi se Evropa sooča danes. Glavne teme debate so bile podnebne spremembe, varnost in migracije, gospodarstvo, populizem in prihodnost EU. Vodilni kandidati so pred evropskimi volitvami skušali prepričati volivce, da podprejo stranke, ki spadajo v njihovo politično družino.


Glavne poudarke smo zbrali v zgornjem videoposnetku.Izvolitev predsednika Evropske komisije


Pred evropskimi volitvami so politične stranke predlagale svoje kandidate za mesto predsednika prihodnje Evropske komisije. To so kandidati, ki so se udeležili predvolilnega soočenja v Bruslju. Da lahko kandidat postne predsednik Evropske komisije, si mora sicer najprej zagotoviti zaupanje držav članic EU, saj ga mora za pozicijo predlagati Evropski svet, potem pa tudi podporo novega sklica Evropskega parlamenta.


Kandidat, ki ga bo po volitvah glede na rezultate predlagal Evropski svet in ki bo uspel zagotoviti večinsko podporo v Evropskem parlamentu, bo izvoljen kot predsednik Evropske komisije.