Deli to stran: 

članki 

A man pushes a baby stroller down a street in Aleppo, Syria on 5 December 2016 ©Hassan Ammar/AP Photos/European Union-EP        

Pekel na zemlji, tovarna smrti, pokop človečnosti: to so bile besede poslancev v razpravi o položaju v največjem sirskem mestu Alepu. Vojaške sile sirskega predsednika Bašarja al Asada so v preteklih nekaj dneh v ostrih bojih pregnale upornike iz vzhodnega dela mesta, kar je poslabšalo že tako katastrofalen humanitarni položaj za civiliste. Poslanci so pozvali k ustavitvi sovražnosti in odprtju koridorjev za humanitarno pomoč. Nekateri poslanci so bili zelo kritični do vloge Rusije v konfliktu.

picture from Syria        

Vojna v Siriji se nadaljuje. Potem ko je prejšnji mesec propadla rusko-ameriška pobuda o premirju, se je nasilje v državi še bolj razplamtelo; najhuje je v največjem sirskem mestu Alepu. V razpravi na plenarnem zasedanju 4. oktobra je več poslancev kritiziralo Rusijo zaradi njene podpore silam sirskega predsednika Bašarja Asada, zahtevali pa so tudi okrepitev vloge EU pri reševanju konflikta.

članki 

LIBE delegation to Lebanon        

Libanon je država, v kateri živi največ beguncev na prebivalca na svetu. Sirci, ki bežijo pred krvavo državljansko vojno; Palestinci, ki v Libanonu živijo že desetletja; humanitarne in nevladne organizacije, ki oblastem pomagajo pri oskrbi več kot milijona beguncev: to so bili sogovorniki poslank in poslancev, ki so se v državi mudili med 19. in 22. septembrom. Parlamentarci so želeli na terenu preveriti, kako bi lahko EU pomagala z novim sistemom premeščanja beguncev iz tretjih držav.

04_DAY1 (LIBE)_Turkey: MEPs assess response to refugee crisis        

Gülhan je bila študentka fizike v sirskem obalnem mestu Latakija, ko se je v državi začela vojna. Sedaj 32-letnica že četrto leto s svojimi tremi otroci živi v begunskem taborišču Osmanije na jugu Turčije. Sirska begunska kriza je najhujša po 2. svetovni vojni; samo Turčija gosti 2,5 milijona sirskih beguncev. V državi sta se prejšnji teden mudili dve delegaciji Parlamenta pod vodstvom francoskih poslancev Sylvie Guillaume in Jeana Arthuisa.