Deli to stran: 

članki 

Minute of silence in Parliament plenary chamber after the Paris attacks        

V zadnjih nekaj letih so imeli Evropejci na tak ali drugačen način spoznati grožnjo terorizma. Kako ukrepati proti terorizmu, še posebej po zadnjih napadih v Parizu? S tem vprašanjem se ukvarja tudi Parlament.

LIBE committee        

»Noben državljan, nobena država se danes ne more počutiti varna pred terorističnim napadom. Zato moramo delovati hitro in učinkovito.« To so bile besede francoskega notranjega ministra Matthiasa Fekla, ki se je skupaj s svojim nemškim kolegom Thomasom de Maizièrom 27. marca udeležil seje odbora za državljanske svoboščine. Ministra sta se zavzela za bolj varne zunanje meje EU, več izmenjave informacij med državami EU in ukrepe proti radikalizaciji in terorizmu.

Passport control illustration        
Sporočilo za javnost 

Sporočilo za javnost 

Uredba, ki jo je Parlament sprejel v četrtek, predvideva obvezno preverjanje istovetnosti potnih listin v bazah podatkov za vse državljane EU in državljane tretjih držav ob prehodu zunanjih meja Unije.

članki 

prijava na let, pregled dokumentov        
Sporočilo za javnost 

Sporočilo za javnost 

Evropski poslanci so v četrtek potrdili predlog direktive o uporabi podatkov iz evidence podatkov o potnikih (PNR) za preprečevanje, odkrivanje, preiskovanje in pregon terorističnih in hudih kaznivih dejanj. Letalski prevozniki bodo z novo zakonodajo zavezani, da pristojnim organom držav članic posredujejo podatke o svojih potnikih za lete iz tretjih držav v EU in iz Unije v tretje države.

infographic illustration        

Po terorističnih napadih 11. septembra 2001 na New York, so ZDA od evropskih oblasti začele zahtevati dostop do osebnih podatkov letalskih potnikov na čezatlantskih letih. Direktiva o evidenci podatkov o letalskih potnikih (PNR) je zato že nekaj let v zakonodajnih postopkih EU. Decembra 2015 so države članice in Parlament dosegle dogovor o zakonodaji, poslanci pa so zakonodajo potrdili aprila 2016.

EP hearing on gun control ©AP Images/ European Union-EP        

Avtomatsko orožje v EU je danes v splošnem prepovedano, za posedovanje polavtomatskega orožja je potrebno dovoljenje; vse druge vrste strelnega orožja je treba prijaviti. V skladu z novimi pravili, ki jih predlaga Evropska komisija, bi morali za dovoljenje za posedovanje orožja zaprositi tudi zbiralci in muzeji, enako velja za prijave. V odboru za notranji trg je o tem 15. marca potekala razprava pod predsedstvom Vicky Ford (ECR, Velika Britanija).

"Je suis Bruxelles" at the display of Parliamentarium        

Teroristični napadi 22. marca v Bruslju niso bili prvi na evropski tleh - leta 2004 je počilo v Madridu, leto kasneje v Londonu, nato pa še dvakrat leta 2015 v Parizu -, so pa še bolj poudarili potrebo po tesnejšem sodelovanju držav Evropske unije v boju proti terorizmu. Poslanci bodo v torek, 12. aprila, od 15. ure naprej razpravljali, kako ukrepati.

članki 

Boj proti terorizmu        

Kako ukrepati proti terorizmu v času, ko skrajneži v Evropski uniji vse uspešneje novačijo ljudi v svoje vrste in se iz bojišč v Siriji in Iraku domov vračajo posamezniki z evropskimi potnimi listi? 16. februarja so poslanci podprli novo direktivo o boju proti terorizmu. Ta priprave na teroristična dejanja in potovanja v tujino s tem ciljem v vsej EU označuje za kazniva dejanja.

Medtem ko si EU prizadeva povezati ukrepe v boju proti terorizmu, evropski poslanci in strokovnjaki predstavljajo svoja stališča v petih ključnih razpravah.
       

Več kot 5000 Evropejcev je odpotovalo na konfliktna območja in se pridružilo terorističnim skupinam; ob vrnitvi v domače države ti posamezniki predstavljajo veliko varnostno tveganje. Parlament zato podpira novo zakonodajo, ki priprave na teroristične napade označuje za kazniva dejanja v vsej EU in nalaga oblastem preverjanje ljudi, ki potujejo v in iz kriznih žarišč. Več v videu.

Evropska poslanka Vicky Ford je prepričana, da bo spremenjen osnutek direktive o orožju zaščitil lovce in muzeje, ki spoštujejo zakone, teroristom pa onemogočil dostop do orožja.
       

Tudi če ste puško ali pištolo spremenili tako, da lahko strelja le slepe naboje, bo za takšno orožje še vedno veljala evropska zakonodaja o nakupu in posedovanju orožja. Takšno orožje je namreč mogoče prilagoditi tako, da je z njim znova mogoče streljati s pravimi naboji. »Cilj nove zakonodaje je zapreti zakonsko luknjo, ki so jo izkoristili napadalci v terorističnih napadih v Parizu,« je po potrditvi novih pravil v odboru za notranji trg 14. julija dejala Vicky Ford (Združeno kraljestvo, ECR).

Europol_SL2.jpg        

Europol je policijska agencija Evropske unije; njene naloge so usklajevanje ukrepov držav članic pri ukrepanju zoper terorizem in organizirani kriminal. Parlament je 11. maja podprl zakonodajo, ki Europolu daje več pooblastil na področju boja proti terorizmu.

Europol, Eisenhowerlaan, Haag, Nizozemska        
Sporočilo za javnost 

Sporočilo za javnost 

Evropska policijska agencija Europol se bo z novimi pravili delovanja, ki jih je Parlament potrdil v sredo, lahko hitreje odzivala v boju proti terorizmu, spletnemu kriminalu in drugih kaznivim dejanjem. Hkrati se je okrepilo varstvo osebnih podatkov in zvišal demokratični nadzor nad delovanjem.

article-teu-EN.jpg        

Po novembrskih terorističnih napadih v Parizu je francoska vlade države članice Evropske unije zaprosila za pomoč v skladu z ustreznimi členi Pogodbe o EU. To se je zgodilo prvič v zgodovini unije. Poslanci bodo na plenarnem zasedanju 20. januarja razpravljali o francoski prošnji, dan kasneje bodo o njej sprejeli tudi resolucijo.

članki 

MEPs debated the increased terrorism threat with the European Council and European Commission        

Izmenjava informacij med obveščevalnimi službami in okrepitev nadzora na zunanjih mejah EU sta ukrepa, s katerimi se lahko države članice najbolje obranijo pred grožnjo terorizma, so v razpravi na plenarnem zasedanju 21. januarja menili poslanci.

Document check at Roszke border control in Hungary        

Teroristični napadi v Parizu 13. novembra so pokazali na pomanjkljivo izmenjavo pomembnih informacij med policijami in pravosodnimi organi v EU. Parlament si zato prizadeva za čim hitrejši dogovor o direktivi o izmenjavi evidenc letalskih potnikov in za večjo vlogo Europola pri vzpostavljanju učinkovitega sodelovanja policij pri pregonu terorizma.

Europol: Assisting Member States in fighting international crime  ©AP Images/ European Union-EP        

Teroristični napad v Parizu 13. novembra je jasno pokazal, da teroristi in organizirani kriminal ogrožajo varnost Evropejcev. Europol je do sedaj policijam in pravosodnim organom držav članic pomagal predvsem pri pregonu kriminalcev, ni pa toliko ukrepal na področju boja proti terorizmu. Države EU so se zato odločile, da povečajo pristojnosti Europola. Odbor za državljanske svoboščine je o njih glasoval 30. novembra.

Razprava o terorizmu, Evropski parlament, Strasbourg, 25/11/2015        
Sporočilo za javnost 

Sporočilo za javnost 

Politična propaganda, ki enači begunce s teroristi, samo ustvarja sovraštvo in napačne predstave, kar spodbuja tiste, ki se pridružijo terorističnim skupinam, so menili številni poslanci v sredini dopoldanski razpravi. Namesto, da krnijo Evropo svobode in tolerance, bi si države članice morale prizadevati za krepitev varnosti s sodelovanjem obveščevalnih služb in izmenjavo podatkov ter naložbami v znanje in tehnologijo za boj proti terorizmu, so še pozvali razpravljavci.

članki 

Commemoration_ (1).jpg        

V bruseljski plenarni dvorani Parlamenta je na deževen jesenski popoldan 17. novembra zadonela francoska himna. To je bil uvod v žalno slovesnost, s katero so se poslanci in zaposleni v Evropskem parlamentu poklonili žrtvam terorističnih napadov v Parizu pred nekaj dnevi. "Napadi v Parizu so bili napad na našo svobodo, evropske vrednote, naš način življenja; bili so napad na vse nas. V žalosti mi, Evropejci, stojimo skupaj s francoskim ljudstvom," je dejal predsednik Parlamenta Martin Schulz.

Frank-Walter Steinmeier, German foreign minister, during the exchange of views on current political challenges with the European Parliament Foreign affairs committee        

Odbor za zunanje zadeve je 16. novembra gostil nemškega zunanjega ministra Franka-Walterja Steinmeierja. Le malo po terorističnih napadih v Parizu je ta dejal, da vojaška sila ne bo dovolj, da bi porazila terorizem. "Begunci so žrtve terorja, ne njegov del," pa je ob tem opozoril predsednik odbora Elmar Brok (ELS, Nemčija).

Interview with Rachida Dati        

Po ocenah strokovnjakov se v Iraku in Siriji v okviru različnih terorističnih organizacij bori okoli 5000 državljanov držav Evropske unije. Te želijo seveda preprečiti priliv teh tujih borcev v krizna žarišča; ukrepi proti radikalizaciji in novačenju državljanov EU so zato vse bolj v središču pozornosti. S tem se ukvarja tudi francoska poslanka Rachida Dati (ELS), avtorica poročila na to temo.

Gilles de Kerchove        

Teroristične grožnje niso prazne, so pokazali napadi v Parizu januarja letos. Gilles de Kerchove, koordinator EU za boj proti terorizmu, ima zato polne roke dela. Njegova naloga je usklajevanja ukrepov držav unije proti terorizmu in oblikovanje priporočil v zvezi dejavnostmi EU na področju boja proti terorizmu. Z de Kerchovom smo se pogovarjali o vlogi Parlamenta pri tem.

Double interview with Anna Elżbieta Fotyga and Claude Moraes        

Le nekaj dni po terorističnih napadih v Parizu so začele vlade razmišljati o novih ukrepi za boj proti terorizmu. Ali lahko ti ukrepi oslabijo spoštovanje pravic državljanov do zasebnosti in prostega gibanja po Evropski uniji? O tem smo se pogovarjali s predsednico pododbora za varnost in obrambo Anno Elżbieto Fotyga in predsednikom odbora za državljanske svoboščine Claudom Moraesom.