Deli to stran: 

članki 

SEDE commission meeting - Deterioration of the security situation in the East of Ukraine, in particular around Avdiivka -with Deputy Prime Minister of Ukraine Ivanna Klympush-Tsintsadze        

Potem ko so uporniki, ki jih podpira Moskva, znova napadli ukrajinske vojaške sile v vzhodni Ukrajini, tam prebivalci pri -20 stopinj Celzija nimajo dostopa do elektrike, kurjave in vode. Ne gre le za humanitarno krizo, so ob tem 6. februarja poudarili člani pododbora za obrambo; rusko vmešavanje v Ukrajino ima namreč posledice tudi za varnost Evrope.

A man holds a Ukrainian flag as he stands on Kiev's Independence Square        

Ukrajina je država, ki na zahodu meji na Evropsko unijo, na vzhodu pa na Rusijo. Ukrajinske oblasti so dolgo kolebale med zahodom in vzhodom, konec leta 2013 so tako zavrnile podpis pridružitvenega sporazuma z EU. To je sprožilo proteste, ki so z oblasti odnesle prorusko elito; posredovala je Rusija in zasedla Krim. Odnosi med novo ukrajinsko vlado in EU so postajali vse tesnejši. S 1. januarjem 2016 je v veljavo stopil prostotrgovinski del pridružitvenega sporazuma EU-Ukrajina.

članki 

EU Russia illustration_        

Sirska kriza je zaostrila odnose med EU in Rusijo. Parlament je obsodil rusko vlogo pri bombardiranju sirskega Alepa; 20. oktobra so o strategiji unije do Rusije razpravljali tudi šefi vlad in držav EU, ki so se srečali na Evropskem svetu v Bruslju. O tem, kako bi se morala EU obnašati do Moskve, smo govorili z vodjo parlamentarne delegacije za odnose EU-Rusija, avstrijskim poslancem Othmarjem Karasom (ELS).

Odnosi EU-Ukrajina skozi čas        

Na vzhodu Ukrajine tudi dve leti po proevopskih protestih na Euromaidanu, ki so z oblasti odnesli predsednika Viktorja Janukoviča, ni mirno. S 1. januarjem 2016 je v veljavo stopil trgovinski del pridružitvenega sporazuma EU-Ukrajina, ki je odpravil carinske dajatve med gospodarstvoma. Od aneksije Krima preko sestrelitve letala MH17 do zadnjih napetosti v vladni koalicji: na časovnici lahko preverite glavne dogodke, ki so zaznamovali ukrajinsko krizo.

Interview with Pat Cox        

"Potrebe Ukrajine niso nič manjše, vendar je teža drugih dogodkov tako velika, da država ne prejme več toliko pozornosti," meni nekdanji predsednik Parlamenta in njegov posebni odposlanec za Ukrajino Pat Cox. V Parlamentu bo med 29. februarjem in 3. marcem potekal Ukrajini posvečen teden, ki se ga bo udeležilo 40 ukrajinskih poslancev. Cox jim bo predstavil svoje poročilo s predlogi za krepitev demokratičnih institucij v državi.

Evropski poslanci in poslanci ukrajinskega parlamenta so v Bruslju imeli konferenco, na kateri so začrtali smernice za spremembo ukrajinskega zakonodajnega telesa.
       

"Naš parlament bi moral postati vodilna demokratična, zakonodajna in evropska ustanova v državi," je ob koncu tridnevne konference, posvečene sodelovanju ukrajinskih in evropskih parlamentarcev, dejal predsednik Verkhovne Rade Volodimir Grojsman. Poslanci so govorili o dobrih parlamentarnih praksah, nadzorni funkciji parlamentov in izboljšavah v preglednosti njihovega dela.

članki 

Most Putilovka pri letališču v Donecku; 21/03/2015        
Sporočilo za javnost 

Sporočilo za javnost 

Evropski poslanci so v sredo potrdili predlog o dodelitvi 1,8 milijarde evrov posojila Ukrajini za pomoč pri pokritju plačilnobilančnega primanjkljaja države. Unija bo za pridobitev sredstev najela kredit na finančnih trgih in denar Ukrajini posodila po enaki obrestni meri. Kijev se bo v zameno zavezal k izvajanju strukturnih reform in odpravljanju težav, ki so prispevale k sedanji krizi.

"European Parliament was one of the first to support my intention to hold early Ukrainian Parliament election", reminded Ukraine's president Pavlo Poroshenko whom MEPs saw the morning after elections        

Nedeljske volitve v Ukrajini so pokazale, da največjo podporo volivcev v državi uživajo stranke, ki zagovarjajo tesnejše sodelovanje z Evropsko unijo. Na volitvah so bili prisotni opazovalci Parlamenta, ki so se po volitvah srečali z ukrajinskima predsednikom in premierjem, Petrom Porošenkom in Arsenijem Jacenjukom. Obljubili so, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da se začne izvajati nedavno ratificirani pridružitveni sporazum EU-Ukrajina.

MEP Landsbergis        

Poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu 9. junija govorili o odnosih med EU in Rusijo, 10. junija pa bodo glasovali še o poročilu o tej zadevi. Z litvanskim poslancem Gabrieliusom Landsbergisom smo se pogovarjali o nedavni prepovedi vstopa nekaterim evropskim poslancem in uradnikom EU v Rusijo ter evropski pomoči ukrajini.

European Parliament ratifies EU-Ukraine Association Agreement        
Sporočilo za javnost 

Sporočilo za javnost 

Poslanci Evropskega parlamenta so v torek opoldne v Strasbourgu dali svoje soglasje k sporazumu med EU in Ukrajino, ki vključuje tudi poglobljen in celovit prostotrgovinski sporazum (DCFTA). Hkrati je sporazum ratificiral tudi ukrajinski parlament v Kijevu. Sporazum predvideva tesnejše politično sodelovanje in gospodarsko povezovanje med Unijo in Ukrajino ter vzajemen prost dostop do obeh trgov.

članki 

MEP Othmar Karas        

Evropska unija je okrepila diplomatska prizadevanja v zvezi z Ukrajino; želi namreč preprečiti, da bi se položaj v državi še poslabšal. Odbor za zunanje zadeve je 9. februarja gostil predsednika odbora ruske Dume za zunanjo politiko Puškova. Po srečanju smo govorili z avstrijskim poslancem Othmarjem Karasom (EPP), ki je vodja delegacije Parlamenta za odnose z Rusijo.

The silhouette of a Ukrainian soldier is seen against a Ukrainian flag        
Sporočilo za javnost 

Sporočilo za javnost 

Evropski parlament pozdravlja znake upanja v premikih k v Ukrajini in nedavno ratificirani pridružitveni sporazum, hkrati pa je zaskrbljen, ker Rusija vodi t. i. hibridno vojno. V resoluciji, ki jo je sprejel v četrtek, tudi poziva EU, naj ne popušča Rusiji in poveča podporo evropskim kmetom, ki jih je prizadel ruski embargo na uvoz prehrambnih izdelkov.

“What happens in Ukraine concerns all Europeans, because we cannot stand by and watch idly while the founding principles of the international community are being violated,”  Martin Schulz - European Parliament President said after visiting Maidan in Kiev        

Predsednik Evropskega parlamenta je danes začel uradni obisk v Kijevu, kjer se bo srečal z ukrajinskim premierjem Arsenijem Jacenjukom in predsednikom Petrom Porošenkom. »Ne moremo stati ob strani, medtem ko so kršena temeljna pravila mednarodne skupnosti,« je v zvezi z ukrajinsko-ruskim sporom dejal Schulz in dodal, da se morajo pravil, ki urejajo odnose med državami, držati vsi.

EU_Ukraine Agreement picture        

Poslanci so 16. septembra na plenarnem zasedanju v Strasbourgu podprli ratifikacijo pridružitvenega sporazuma med EU in Ukrajino. Ta predvideva tesnejše gospodarske stike, lažjo trgovinsko izmenjavo in poglobljeno politično sodelovanje. Hkrati je sporazum ratificiral tudi ukrajinski parlament; poslanci so lahko dogajanje v Strasbourgu in Kijevu spremljali preko neposrednega prenosa iz obeh parlamentarnih dvoran.

People hold Ukrainian flags as they gather in front of the parliament in Kiev        
Sporočilo za javnost 

Sporočilo za javnost 

Parlament je v četrtek podprl predlog, ki predvideva odpravo 98 odstotkov carin na izdelke iz Ukrajine, kot so železo, jeklo, kmetijski pridelki in stroji. S to enostransko potezo naj bi ukrajinski izvozniki letno prihranili 487 milijonov evrov.

FB chat with Pawel Kowal        

Najprej so nasilni množični protesti v ukrajinski prestolnici Kijevu odnesli predsednika Janukoviča, kmalu nato se je s priključitvijo Krima odzvala Rusija. Evropska unija bi se morala na dogodke v Ukrajini odzvati veliko prej, je v pogovoru na Facebooku poudaril vodja delegacije Parlamenta za odnose s to vzhodnoevropsko državo, poljski poslanec Pawel Kowal. Menil je tudi, da bo v primeru šibkosti EU ruski predsednik Putin storil naslednji korak.

Layout of Debate on Ukraine        

Krvavi protesti v Ukrajini so zahtevali več kot 80 življenj in predsednika Janukoviča pognali z oblasti. EU mora sedaj podpreti prizadevanja za demokracijo v Ukrajini, so na plenarnem zasedanju 26. februarja zahtevali poslanci. Ukrajinskemu ljudstvu so izrekli spoštovanje in poudarili, da morajo svobodno odločati o prihodnosti svoje države.

Debate on Ukraine        

Evropska unija ukrajinskih protestnikov, ki zahtevajo tesnejše vezi svoje države z EU, ne sme pustiti na cedilu, so 10. decembra v razpravi o položaju v Ukrajini zahtevali poslanci. Nekateri so pri tem menili, da odločitev Kijeva, da ne podpiše pridružitvenega sporazuma z unijo, pomeni poraz evropske zunanje politike in zmago Rusije.

©Belga/AFP/V.Drachev        
Sporočilo za javnost 

Sporočilo za javnost 

Rusija mora nemudoma umakniti svojo vojsko iz ukrajinskega ozemlja, so v resoluciji, sprejeti v četrtek, zahtevali poslanci. "Dejanje agresije ob zavzetju Krima" so obsodili kot kršitev mednarodnega prava, načrte za referendum o priključitvi Krima k Rusiji pa razglasili za nezakonite. Rusijo so tudi opozorili, da njena dejanja predstavljajo grožnjo varnosti v EU.

A Ukrainian flag flutters over Independence square        

Kako razrešiti ukrajinsko krizo? Po vsej Evropski uniji so na dnevnem redu sestanki na najvišji ravni, na katerih je govora o odzivu na posredovanje Rusije na krimskem polotoku in o tem, kako preprečiti, da bi v razdeljeni Ukrajini prišlo do nasilja. O položaju v državi smo se pogovarjali z vodjo delegacije Parlamenta za odnose z Rusijo Knutom Fleckensteinom (S&D, Nemčija) ter Pawlom Kowalom (ECR, Poljska), ki vodi delegacijo za odnose z Ukrajino.

Interview with Pawel Kowal        

Vrhunsko srečanje Evropske unije in njenih vzhodnih sosed v Vilni 28. in 29. novembra bi lahko bilo prelomno za odnose med EU in Ukrajino. Obe strani namreč pričakujeta podpis pridružitvenega sporazuma, ki bo poglobil odnose med njima, pravi Paweł Kowal (ECR), predsednik delegacije za parlamentarno sodelovanje z Ukrajino. Ob tem poslanec opozarja na težave, ki jih za podpis sporazuma še vedno predstavlja zaprtje nekdanje ukrajinske premierke Timošenkove.

SL_Vilnius_summit        

V litvanski Vilni se bo 28. in 29. novembra odvilo vrhunsko srečanje Evropske unije z državami, vključenimi v Vzhodno partnerstvo: Armenijo, Azerbajdžanom, Belorusijo, Gruzijo, Moldavijo in Ukrajino. Čeprav do podpisa pridružitvenega sporazuma EU-Ukrajina zaradi pomislekov oblasti v Kijevu očitno ne bo prišlo, pa bosta predvidoma parafirana pridružitvena sporazuma z Gruzijo in Moldavijo.