Terorizem v EU: napadi, žrtve in aretacije  

Nazadnje spremenjeno: 
 
Objavljeno:   
 

Deli to stran: 

Število terorističnih napadov v Evropi in s tem povezanih žrtev se je znižalo: leta 2017 je v napadih umrlo 62 ljudi, leta 2018 pa 13.

Terorizem v Evropi:  

Število žrtev jihadističnega terorizma se je zmanjšalo, oblasti pa so v zadnjem letu uspele preprečiti večje število terorističnih dejanj. Vendar pa izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle opozarja, da so notranje grožnje varnosti v Evropi še zmeraj prisotne.

»Danes imamo v primerjavi s preteklimi leti bistveno manj migrantov, ki prihajajo iz konfliktnih območij, še vedno pa stopnja tveganosti ostaja visoka,« je povedala De Bolle pred predstavitvijo poročila Terrorism Situation and Trend Report 2019 parlamentarnemu odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve 4. septembra.

»Na stotine evropskih državljanov, tudi žensk in otrok, je še vedno priprtih v Iraku in Siriji. Izpostavljenost indoktrinaciji in urjenju na konfliktnih območjih lahko predstavlja varnostno grožnjo,« dodaja De Bolle.


Manj terorističnih napadov in žrtev

Leta 2018 se je v EU zgodilo 24 jihadističnih napadov, v katerih je življenje izgubilo 13 ljudi. V primerjavi z letom prej, ko je v 33 napadih življenje izgubilo 62 ljudi, gre za veliko zmanjšanje.

Za štiri izmed 24 napadov v letu 2018 je odgovornost prevzela skrajna organizacija Islamska država. V izvedenih napadih so teroristi, oboroženi z noži ali strelnim orožjem, ciljali civiliste. Vse načrte za napade z eksplozivnim orožjem so varnostni organi na srečo pravočasno odkrili in preprečili.

V letu 2018 so v EU zaradi suma kaznivih dejanj, povezanih s terorizmom, aretirali 511 ljudi, ki so po večini delovali sami.


Sodelovanje EU

De Bolle je poudarila pomen sodelovanja varnostnih organov v EU in izmenjave podatkov, s pomočjo katere so uspeli odkriti in preprečiti več terorističnih napadov: »Sodelovanje varnostnih organov, obveščevalcev, državnih organizacij, zasebnih podjetij in civilne družbe v Evropi že kaže sadove, saj smo s tem uspeli drastično zmanjšati teroristično nasilje.«

»Po tem, ko smo bili leta 2014 soočeni z velikim povečanjem terorističnih dejanj smo z varnostnimi organizacijami, ki smo včasih svoje delo opravljale povsem ločeno, vzpostavili sisteme sodelovanja, obveščanja in izmenjave podatkov.«

V javnosti se pojavlja zaskrbljenost, da so med migrante, ki skušajo nelegalno prestopiti zunanje meje EU, tudi jihadistični skrajneži. De Bolle zagotavlja, da Europol in drugi varnostno-obveščevalni organi do sedaj niso zaznali takšnih aktivnosti na organiziranem nivoju: »Ni konkretnih dokazov, da bi teroristi. ki želijo v Evropo, potovali skupaj z migranti.«