Video: stalna enota z 10.000 člani za varovanje zunanjih evropskih mej 

 
 

Deli to stran: 

Poslanci so potrdili predlog, ki Evropski agenciji za mejno in obalno stražo do leta 2027 dodeljuje 10.000 varuhov meje, s čimer bo omogočen učinkovit nadzor zunanjih evropskih mej.


V zadnjih leti se zunanje evropske meje soočajo s povečanim številom migrantov in beguncev, ki si po različnih poteh želijo vstopiti v EU. Poslanci so podprli predlog, ki bo Evropski agenciji za mejno in obalno stražo (Frontex) do leta 2027 dodelil 10.000 varuhov meje. Stalni pripadniki enot za varovanje zunanjih mej Evropske unije bodo omogočili učinkovit meje ter zavračanje državljanov tretjih držav, ki nimajo pravice vstopa v EU. Stalna enota bo sestavljena iz pripadnikov Frontex-a in napotenih enot iz evropskih držav.


Malteški poslanec Robert Metsola, odgovoren za usklajevanje zakonodajnega predloga v Evropskem parlamentu, je ob sprejemu poudaril: “Moramo biti pošteni do tistih, ki potrebujejo zaščito, strogi do tistih, ki se pretvarjajo, da so ogroženi in neizprosni do tistih, ki želijo zaobiti pravila.”

Operativno osebje Evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex  

S spremembami zakonodaje za delovanje Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex) si Parlament in države članice EU prizadevajo za razrešitev trenutnih pomanjkljivosti ter za boljše odzivanje na trenutne potrebe na področju varnosti in migracij.


Vzpostavljena bo nova stalna enota za podporo državam EU na terenu pri nalogah mejnega nadzora in vračanja, pristojna pa bo tudi za boj proti čezmejnemu kriminalu. Enota bo delo začela leta 2021 s 5000 operativnimi uslužbenci, polno delujoča pa bo do leta 2027 s 10.000 uslužbenci. Vključevala bo tudi nabor za odziv v izrednih razmerah.


Agencija Frontex pomaga državam EU in pridruženim državam schengenskega območja pri upravljanju njihovih zunanjih meja. Pomaga tudi usklajevati mejne kontrole in nadzor v Evropski uniji. Omogoča sodelovanje mejnih organov posameznih držav EU ter daje tehnično in strokovno podporo.