Proizvodi v tej kategoriji 

Kako prepoznati lažne novice        

Svetovni dan svobode tiska 2017: kako prepoznati lažne novice? 
Družba 
 

Kot vsako leto bo tudi letos pododbor Parlamenta za človekove pravice ob 3. maju, svetovnemu dnevu svobode tiska, razpravljal o grožnjah in izzivih, s katerimi se sooča novinarstvo. V četrtek se bodo tako poslanci posvetili lažnim novicam, propagandi in dezinformacijam: kako ukrepati proti njihovemu širjenju, ki ogroža demokratično razpravo? Ob tem smo pripravili kratek vodič, ki vam bo pomagal resnične novice ločiti od lažnih.

A cyclist with a courier delivery bag ©AP Images/European Union-EP        

Evropski steber socialnih pravic: dostojni delovni pogoji za vse 
Družba 
 

Enake možnosti na trgu dela, pošteni pogoji zaposlitve in vzdržna socialna zaščita: to so cilji, ki jih želi Evropska unija doseči z izvedbo ukrepov v okviru evropskega stebra socialnih pravic. Evropska komisija bo svojo odločitev o njem poslancem predstavila 26. aprila na plenarnem zasedanju. O tem, kako delavcem ne glede na obliko zaposlitve zagotoviti dostojno življenje, smo se pogovarjali s poslankama Mario João Rodrigues (S&D) in Henno Virkkunen (ELS).

Nova pravila, da se prepreči nadaljnje škandale izpustov vozil        

Izpusti iz avtomobilov: poslanci za strožji nadzor nad preizkusi 
Družba 
 

Večina držav EU in Evropska komisija niso uspele ustaviti goljufanja preizkusov za izpuste plinov iz avtomobilov s strani proizvajalcev. Tako piše v poročilu preiskovalnega odbora za izpuste, ki so ga 4. aprila potrdili poslanci. V njem Parlament zahteva bolj realistične preizkuse za izpuste in strožji nadzor nad njimi; tako bi preprečili goljufije, ki so se jih lotevali proizvajalci avtomobilov na čelu z nemškim Volkswagnom.

Curbing Europe's appetite for palm oil        

Izumiranje živali, sečnja gozdov: kako okolju prijazno proizvajati palmovo olje? 
Družba 
 

Da bi proizvedli dovolj palmovega olja, je treba najprej posekati veliko dreves in nato zasaditi plantaže palm; skoraj vedno je posledica takšnega ravnanja ogrožanje biotske raznovrstnosti in uničenje gozdov. Povpraševanje po poceni, a za človeško zdravje ne najbolj koristnemu palmovem olju je največje v živilski industriji. Poslanka Kateřina Konečná predlaga nekaj ukrepov za njegovo vzdržno pridelavo. O njenem poročilu bodo poslanci razpravljali 4. aprila na plenarnem zasedanju.

Spletna demokracija: kako se vlade digitalizirajo        

E-demokracija v EU: internet lahko izboljša komunikacijo med volivci in politiko 
Družba 
 

Leta 2016 je v Evropski uniji internet vsaj enkrat na teden uporabilo 79 odstotkov prebivalcev. Spremljanje novic na spletu in povezovanje preko socialnih omrežjih so del vsakdana veliko Evropejcev. Poslanci so 16. marca potrdili poročilo, v katerem izpostavljajo pomen novih tehnologij za boljšo izmenjavo idej med volilci in tistimi, ki sprejemajo odločitve. Govorili so tudi o e-volitvah in grožnjah, ki jih zanje predstavljajo vse pogostejši vdori v elektronske sisteme.

Varnost in dobro počutje v prehranjevalni verigo        

Od vil do vilic: Parlament s strožjimi pravili za nadzor nad kakovostjo hrane 
Družba 
 

Zagotavljanje varne in kakovostne hrane v Evropski uniji je prednostna naloga Parlamenta. Škandali, kot je tisti iz leta 2013, ko so v izdelkih iz govedine našli primešano konjsko meso, kažejo potrebo po strožjem nadzoru agroživilske verige. Avstrijska poslanka Karin Kadenbach (S&D) je poročevalka o zakonodaji, ki nacionalnim oblastem omogoča strožje nenapovedane inšpekcije živilskih obratov in izboljšuje sledljivost živil. Poslanci so 15. marca nova pravila potrdili.

infographic illustration on waste management in the EU        

Ravnanje z odpadki: več recikliranja kot korak na poti k krožnemu gospodarstvu 
Družba 
 

Odbor za okolje je nedavno še zaostril predloge Evropske komisije o recikliranju: v skladu s paketom zakonodaje o ravnanju z odpadki bodo morale države EU z letom 2030 reciklirati najmanj 70 odstotkov gospodinjskih odpadkov, na odlagališča pa jih bodo lahko odložile največ pet odstotkov. Zdaj bodo o zakonodaji - ta se osredotoča zgolj na odpadke gospodinjstev in malih podjetij oz. na osem odstotkov celotne količine odpadkov v EU - glasovali še poslanci na plenarnem zasedanju 14. marca.

Opolnomočenje žensk: izziv za sodobno Evropo        

“Nujno je treba odpraviti razlike v plačilu med ženskami in moškimi.” 
Družba 
 

Evropski parlament letošnji Mednarodni dan žensk posveča njihovi zastopanosti v gospodarstvu in znanosti; še posebej se bodo poslanci osredotočili na ukrepe za odpravo razlik v plačilu med moškimi in ženskami. Ženske v EU zaslužijo 17 odstotkov manj kot moški. »To razliko moramo odpraviti,« opozarja poslanka Constanze Le Grip. Njena kolegica Anna Hedh pa meni, da je mogoče zastopanost žensk v politiki - v Parlamentu jih je 37 odstotkov - še močno izboljšati. Več v videu.