Umetniška zbirka Parlamenta sedaj tudi na spletu! 

 
 
Jasmina Cibic, Andrej Jemec, Drago Tršar, Arjan Pregl, Lojze Logar in Gašper Jemec so tisti slovenski umetniki, katerih dela si lahko ogledate v spletni galeriji. 

Vsakdo si mora tu in tam oddahniti od politike. Zakaj si ne bi vzeli petih minut za umetnost ter si ogledali umetniške zbirke Evropskega parlamenta? Ta je sedaj dostopna tudi na spletu, kjer lahko občudujete umetniška dela do zadnje podrobnosti. Začetki zbirke segajo v leto 1980, obsega pa 500 slik, kipov in drugih umetnin iz vseh 27 držav EU.

Dela so bila do sedaj na ogled le v prostorih Parlamenta v Bruslju, Strasbourgu in Luksemburgu, prenos na splet pa je bil pobuda poslanke Lidie Geringer de Oedenberg. ki je kot kvestorka Parlamenta odgovorna za upravljanje z zbirko.


"Promocija zbirke nam ponuja priložnost, da pokažemo Parlament ko ustanovo s človeškim obrazom, kot ustanovo, ki skrbi za podporo evropski kulturi in mladim umetnikom," je dejala poslanka.


Sedaj so v spletni galeriji na voljo sicer samo umetniška dela, ki jih je Parlament kupoval od leta 2009 naprej, prihajajo pa iz Malte, Slovaške, Bolgarije, Romunije in Slovenije. Jasmina Cibic, Andrej Jemec, Drago Tršar, Arjan Pregl, Lojze Logar in Gašper Jemec so tisti slovenski umetniki, katerih dela si lahko ogledate v spletni galeriji