Skoraj četrtina mladih v Evropski uniji je brez dela: oblikovanje ukrepov za zmanjšanje brezposelnosti mladih je zato prednostna naloga Evropskega parlamenta. Med 6. in 8. novembrom tako v Bruslju poteka konferenca AGORA 2013, kjer bodo poslanci prisluhnili idejam mladih o tem, kako trg dela odpreti tudi zanje. Štiri izmed njih smo povprašali za mnenje.

»Mislimo, da je boj proti brezposelnost mladih tisto, od česar je odvisno preživetje našega demokratičnega sistema. Najpomembnejše vprašanje za vsako generacijo staršev je, kakšne priložnosti se odpirajo njihovim, našim otrokom,« je na konferenci dejal predsednik Parlamenta Martin Schulz.


»Razumeti želimo, katere so tiste ovire, ki mladim preprečujejo, da bi se dokopali do služb,« pa je dodala podpredsednica Parlamenta Isabelle Durant.


V galeriji fotografij si lahko preberete mnenja šestih udeležencev konference o tem, kaj bi morala EU storiti za zmanjšanje brezposelnosti mladih med 18. in 30.letom.


Tridnevne konference se udeležuje 56 mladih, iz vsake države dva: eden zaposlen, drugi ne. Njihove izkušnje in priporočila bodo na znanje vzeli oblikovalci evropskih politik, o njih bo potekala razprava tudi na mladinski konferenci EYE2014 maja prihodnje leto v Strasbourgu.


Svoje mnenje lahko z nami delite na Twitterju s pripisom #agora2013.