Voda je človekova pravica, poudarjajo pobudniki. ©BELGA-EASYPHOTOSTOCH 

Dostop do čiste vode za vse in nasprotovanje liberalizaciji storitev vodne oskrbe: to sta glavni zahtevi evropske državljanske pobude Right2Water, ki bo v ponedeljek, 17. februarja, javno predstavljena v Parlamentu. Razprava bo potekala od 15. ure do 17.30, ogledate pa si jo lahko tudi v živo. Pobuda je v državah EU sicer prejela 1.844.790 podpisov.

Predstavitev organizira odbor Parlamenta za okolje v sodelovanju z odbori za peticije, notranji trg in razvoj. Vlagatelji evropske državljanske pobude Right2Water bodo njene cilje predstavili poslancem in podpredsedniku Evropske komisije Marošu Šefčoviču.


Kaj je evropska državljanska pobuda?


Od 1. aprila 2012 je državljanom EU na voljo novo orodje za sodelovanje pri oblikovanju politike EU. Z državljansko pobudo, ki jo je uvedla Lizbonska pogodba, lahko milijon državljanov iz najmanj četrtine držav članic EU od Evropske komisije zahteva, da oblikuje zakonodajni predlog s področja, ki je v njeni pristojnosti.


Organizatorji državljanske pobude, t. j. odbor državljanov, ki ga sestavlja vsaj 7 državljanov EU, ki prebivajo v vsaj 7 različnih državah članicah, ima na voljo eno leto, da zbere potrebno podporo. Podpise morajo potrditi pristojni organi v vsaki državi članici. Organizatorji uspešne pobude bodo sodelovali na predstavitvi v organizaciji Evropskega parlamenta. Komisija bo imela tri mesece časa, da preuči pobudo in se odloči, kako bo ukrepala.