Poslanec Hans-Peter Mayer 

Dnevi, ko so se ljudje sprehodili do turistične agencije in tam rezervirali svoje počitnice, so s prihodom spleta minili. Sedaj potrošniki kar na spletu rezervirajo svoje letalske karte in individualnim ponudnikom plačajo tisto, kar želijo na oddihu uživati. In če gre na počitnicah kaj narobe? Poslanci bodo 12. marca glasovali o zakonodaji, ki ureja trženje počitniških paketov in utrjuje pravice potrošnikov na tem področju.

Odbor za varstvo potrošnikov je zakonodajo potrdil 12. februarja. Takrat smo se o njej pogovarjali s poročevalcem, nemškim poslancem Hans-Petrom Mayerjem (ELS).


Splet je spremenil turizem. Na spletu rezervirati počitnice je udobno, a možne so tudi prevare. Če ljudje ne dobijo tistega, kar so plačali, jih zakonodaja ščiti?

 

Direktiva, ki je danes v veljavi, je bila sprejeta, ko interneta še ni bilo. Nova zakonodaja, ki smo jo podprli,sedaj pokriva rezervacije preko spleta.


Naročnikom morajo tako ponudniki posredovati telefonsko številko za nujne primere, tudi če potujejo zunaj EU. Počitniški paket ali vezano potovanje mora biti v celoti zavarovano proti insolventnosti in nepredvidenim dogodkom, npr. izbruhu vulkana. V takšnih primerih imajo naročniki pravico do petih nočitev v hotelu do cene 125 evrov, stroške pa krije organizator.


Naročniki so zavarovani tudi proti spremembam cene po rezervaciji: če se cene dvignejo za več kot osem odstotkov, ima naročnik pravico potovanje zavrniti, organizator pa mu mora ponuditi alternativno potovanje, podobno tistemu, ki je bilo prvotno rezervirano. Podobno velja za počitniške pakete: če dobite drug hotel od predvidenega, obstajajo zelo podrobna pravila o tem, kako se to rešuje.


EU je najbolj priljubljena turistična destinacija na svetu. Turizem je pomemben gospodarski sektor. Kakšen učinek bodo imela nova pravila na evropski turizem?

 

Naše odločitve so uravnotežene. Naročnik ima pravico do informacij, organizator pa natančno ve, kakšne informacije mora dati, kakšne so njegove pravice in dolžnosti. Odziv organizatorjev potovanj na nova pravila je bil pozitiven, tudi oni namreč hočejo zadovoljiti svoje naročnike z dobrimi storitvami.