Ob Mednarodnemu dnevu žensk 

Nasilje nad ženskami je kršitev človekovih pravic in predstavlja diskriminacijo na podlagi spola. Ženskam odreka pravico do polnega sodelovanja v gospodarskem, družbenem, političnem in kulturnem življenju. V Evropskem parlamentu bo ob Mednarodnemu dnevu žensk potekala vrsta dogodkov in razprav, osredotočenih na vprašanje nasilja nad ženskami.

Odbor za pravice žensk in enakost spolov 5. marca organizira medparlamentarno konferenco »Preprečevanje nasilja nad ženskami – izziv za vse«. Na njem se bodo evropski poslanci srečali s svojimi kolegi iz nacionalnih parlamentov. Razpravljali bodo o ukrepih proti nasilju nad ženskami na nacionalnih in evropski ravni.


Agencija EU za temeljne pravice bo predstavila izsledke evropske raziskave o nasilju nad ženskami. Gre za do sedaj najpopolnejšo raziskavo tega vprašanja.


Državljani bodo lahko 5. marca na Facebooku o ukrepih za enakost spolov in prenehanje nasilja nad ženskami razpravljali s predsednikom odbora za pravice žensk, švedskim poslancem Mikaelom Gustafssonom (GUE/NGL).


»Ženske in volitve: bo tokrat drugače?« Pod tem naslovom bo 4. in 5. marca potekal seminar za novinarje, ki želi izpostaviti vlogo žensk pred evropskimi volitvami maja letos.


Nemško-francoska televizija ARTE bo z 8. marcem na svoji spletni strani za tri mesece omogočila brezplačen ogled filma »Die Fremde« režiserke Feo Aladag. Film je dobitnik nagrade LUX, podnaslovljen pa bo v vseh 24 jezikih EU.


Vse omenjene dogodke lahko spremljate v živo na povezavah na desni strani tega prispevka.