Poslanec Alejandro Cercas 

Konec lanskega leta je Parlament začel s preiskavo učinkov varčevalnih ukrepov na države, ki so zaprosile za finančno pomoč Evropske unije. Nad njihovim izvajanjem bedi trojka, ki jo sestavljajo predstavniki Evropske komisije, ECB in IMF. Poslanec Alejandro Cercas (S&D, Španija) pa je pri pripravi svojega poročila za mnenje na socialnem omrežju LinkedIn zaprosil tudi državljane.

Kateri komentarji državljanov so vas najbolj šokirali?

 

Tisti, ki so prišli iz Grčije in težko bi bilo izbrati samo enega. Vsi so govorili o socialnem cunamiju, ki je zajel državo. Najbolj so me prizadeli komentarji v zvezi z zdravstveno oskrbo: pravica do nje je kršena, tudi zdravil ni mogoče dobiti. Seveda so stvari, kot so kolektivne pogodbe in zaposlovanje, pomembne, ampak da so ljudje brez zdravstvene oskrbe in zdravil, to je res neverjetno.


Kako je mogoče to dovoliti v imenu zniževanja javnega dolga in reševanja finančnih ustanov?


Katere komentarje državljanov ste vključili v svoje poročilo?

 

Ne pretiravam, v poročilu so se znašla vsa vprašanja, ki so jih načeli državljani. Moja naloga je bila pripraviti poročilo o učinku politike trojke na zaposlovanje in socialne razmere v Grčiji, Irski, Portugalski in na Cipru, tako da komentarjev v zvezi s Španijo nisem mogel upoštevati. Vsi komentarji so bili strastni, utemeljeni v skupnem razumevanju stvari – to je bila njihova največja dodana vrednost.


Bi takšna posvetovanja na socialnih omrežjih morali organizirati bolj pogosto?

 

Zame je bila to zanimiva izkušnja. Novi načini komunikacije so zelo koristni, saj lahko preko njih državljani v vsakdanjem jeziku sporočijo svoja mnenja o političnih vprašanjih. Menim, da bi bilo s tem koristno nadaljevati.


LinkedIn je socialno omrežje, kjer v razpravah sodelujejo ljudje, ki imajo o zadevah poglobljena mnenja. Manj sodelujejo ljudje, ki so prisotni na drugih omrežjih. Parlament bi moral morda podobno razpravo začeti tudi na drugih omrežjih, čeprav morda ne bi bila tako poglobljena.