Operaterji telekomunikacij bodo sicer lahko naročnikom še vedno ponujali specializirane povezave za tiste storitve, ki so podatkovno zelo intenzivne, npr. spletno HD televizijo, videokonference in zdravstvo preko spleta. ©BELGA_SCIENCE 

Hitra internetna povezava je v času optičnega omrežja skorajda samoumevna, a včasih je dostop do spleta vendarle sumljivo počasen. To je lahko posledica ozkih grl, lahko pa je tudi posledica namerne odločitve telekomunikacijskih operaterjev, da upočasnijo pretok podatkov v primeru, ko želi uporabnik dostopati do konkurenčne spletne storitve. Člani odbora za industrijo so 18. marca podprli zakonodajo, ki takšne prakse prepoveduje.

S tem so poslanci podprli načelo nevtralnosti spleta, ki operaterjem telekomunikacijskih omrežij nalaga, da ves internetni promet obravnavajo enako, ne glede na to, od kje prihaja in za kakšne spletne storitve gre.


»Promet bi moral biti obravnavan enako, brez diskriminacije, oviranja ali motenja,« je dejala poročevalka, španska poslanka Pilar del Castillo (ELS). Poročevalec v senci, danski poslanec Jens Rhode (ALDE) pa je ob tem izrazil zadovoljstvo, da so poslanci podprli prepoved blokiranja in omejevanja internetnega prometa.


Operaterji telekomunikacij bodo sicer lahko naročnikom še vedno ponujali specializirane povezave za tiste storitve, ki so podatkovno zelo intenzivne, npr. spletno HD televizijo, videokonference in zdravstvo preko spleta. Zakonodaja tukaj pravi, da takšne specializirane storitve ne bi smele upočasnjevati prometa za druge uporabnike, ponudniki dostopa do spleta pa podjetij in uporabnikov ne bi smeli siliti k njihovemu nakupu.


»Ne nasprotujemo specializiranim povezavam za HD TV in spletno zdravstvo, ampak njihov razvoj ne bi smel ogroziti kakovosti in hitrosti povezav za druge uporabnike,« opozarja španska poslanka Teresa Riera. Njena francoska kolegica Catherine Trautmann pa je menila, da bi morale biti specializirane storitve bolje definirane.


Bolj kritična je bila poslanka Zelenih iz Švedske Amelia Andersdotter: »Desnosredinska večina je podprla predloge Komisije, ki dajejo velikim ponudnikom vse možnosti, da izvajajo diskriminacijo med uporabniki.«


O zakonodaji bo Parlament na plenarnem zasedanju predvidoma glasoval 3. aprila.