Pobarvajmo svet oranžno: Parlament zahteva bolj učinkovito zaščito pravic žensk 

 
 

Deli to stran: 

Parlament se je obarval v oranžno in tako obeležil 25. november, mednarodni dan proti nasilju nad ženskami 

Piše se leto 2016, enakost spolov pa v EU še vedno ni zagotovljena. Ena izmed treh žensk v Evropi je že izkusila nasilje. Pred 25. novembrom, Mednarodnim dnevom za odpravo nasilja nad ženskami, so poslanci EU pozvali, naj pristopi k Istanbulski konvenciji o preprečevanju in boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. Stavbe Parlamenta bodo na ta dan obarvane oranžno.

Tudi drugje bodo Mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami obeležili z oranžno barvo. Gre za pobudo 'Orange the World'.


Istanbulska konvencija

 

Konvencija Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami je najbolj celovit mednarodni sporazum na tem področju. Države podpisnice zavezuje, da nasilje na podlagi spola preganjajo kot kaznivo dejanje. Konvencija navaja kazni za storilce ter ukrepe za preprečevanje nasilja in pomoč žrtvam.


V veljavo je konvencija stopila avgusta 2014. Čeprav so jo vse države EU podpisale, pa je konvencijo ratificiralo le 14 članic. Predsednik Parlamenta Martin Schulz je zato v imenu Parlamenta predsedstvu Sveta EU, ki predstavlja države članice, poslal pismo, v katerem jih poziva, naj konvencijo čimprej ratificirajo.


Nasilje nad ženskami: diskriminacija in kršitev človekovih pravic


»Nasilje nad ženskami je hudo kaznivo dejanje, ki je v Evropi razširjeno. Vsak dan, v javnosti in na socialnih omrežjih, so ženske in dekleta izpostavljena nasilju in nadlegovanju. Pozivamo države članice, naj ratificirajo in uveljavijo Istanbulsko konvencijo, Svet EU pa naj pospeši pristop EU k njej,« cilj resolucije razlaga poročevalka, švedska poslanka Anna Maria Corazza Bildt (ELS).


Druga poročevalka. francoska socialistka Christine Revault D'Allonnes Bonnefoy pa opozarja, da je nasilje nad ženskami skrajna oblika diskriminacije in kršenje človekovih pravic. »Pomembno je, da unija ratificira Istanbulsko konvencijo, ki vsebuje konkretne ukrepe za preprečevanje nasilja, zaščito žrtev in pregon storilcev.«