Mobilni internet 5G: motor rasti in inovacij v EU 

 
 

Deli to stran: 

Dva milijona novih delovnih mest naj bi prinesla uvedba mobilnih omrežij pete generacije (5G). Parlament želi spodbuditi vlaganja v to novo tehnologijo.

Komunikacija med avtomobili za preprečevanje prometnih nesreč, kirurgija na daljavo, mobilna virtualna resničnost: vse to zahteva zelo hiter mobilni prenos podatkov, ki ga omogočajo mobilna omrežja pete generacije (5G).

 

Kaj je 5G?

 

Telekomunikacijska podjetja bodo morala v izgradnjo omrežij in potrebno opremo vložiti veliko denarja. Zato računajo na EU, da bo pravočasno sprostila spekter radijskih frekvenc za 5G in ustvarila takšno gospodarsko okolje, ki bo olajšalo vlaganja v to novo tehnologijo.

 

Parlament je 1. junija podprl načrt Evropske komisije za uvedbo 5G v EU. Ob tem so poslanci opozorili, da se je treba tokrat izogniti zamudam, ki so zaznamovale uvedbo tehnologije 4G. Tem je botrovala prepozna sprostitev ustreznih radijskih frekvenc v državah članicah.

Ključno je, da države članice uskladijo podeljevanje frekvenc, opozarja poročevalec Michał Boni (EPP, Poljska) in dodaja: »Vlaganja so bistvena za 5G. Treba je poenostaviti pravni okvir in vzpostaviti načine za skupna vlaganja in dolgoročno stabilnost.«

 

Kako bo potekala uvedba 5G?

 

EU sicer tehnologijo 5G financira s 700 milijoni evrov, javno-zasebna partnerstva pa naj bi omogočila 3,5 milijarde vlaganj v tehnologijo do leta 2025.

 

Evropska komisija pričakuje, da bo uvedba 5G v EU ustvarila dva milijona novih delovnih mest. Komercialna uporaba tehnologije naj bi se začela leta 2020, do leta 2025 naj bi bile s signalom pokrite tudi glavne prometne poti.

 

Parlament je sicer 1. junija potrdil tudi strategijo za digitalizacijo evropske industrije. Po besedah poročevalca Reinhard Bütikoferja naj bi ta izboljšala delovne pogoje v industriji.

 

Brifing EP Think Tank o digitalizaciji evropske industrije