Gremo se kopat: Vode v EU so varne in čiste! 

Nazadnje spremenjeno: 
 
Objavljeno:   
 

Deli to stran: 

Več kot 85 odstotkov kopališč v EU si je prislužilo oceno 'odlično'. To pomeni, da v njihovih vodah ni snovi, nevarnih za zdravje ljudi in okolja.

Nekaj več kot 85 % lani pregledanih evropskih kopališč je dosegalo najstrožje standarde glede čistosti vode, kaže najnovejše letno evropsko poročilo o kakovosti kopalnih voda Evropske agencije za okolje. To pomeni, da je bila kakovost vode ocenjena kot odlična, kar je najvišja ocena. Rezultati so dober pokazatelj, kje se bodo letošnje poletje najverjetneje nahajala kopališča z najkakovostnejšimi kopalnimi vodami.

V Sloveniji je bilo odlično ocenjenih 75,5 % kopališč. Ocena odlično pomeni, da v vodi praktično ni zaznati zdravju in okolju škodljivih kemikalij ter drugih nevarnih snovi.

Po poročilu Evropske agencije za okolje in Evropske komisije je skupno 95,9 % lani pregledanih kopališč širom Evrope izpolnjevalo minimalne zahteve glede kakovosti, kakor jih določajo pravila EU.

Ti rezultati so dobro vodilo za turiste, saj jim omogočajo, da za letošnji oddih izberejo kopališča z najboljšo kakovostjo kopalnih voda. Države z največ kakovostnimi kopališči so Ciprer, Malta, v Grčija in Avstrija.

Kakovost kopalnih voda v Evropi se je v zadnjih 40 letih, odkar je bila sprejeta direktiva EU o kopalnih vodah, znatno izboljšala. Učinkovito spremljanje in upravljanje je omogočilo znatno zmanjšanje deleža neobdelanih ali delno obdelanih komunalnih ali tehnoloških odpadnih voda v vodi.

Lokalne oblasti v skladu s predpisi zbirajo vzorce vode na uradno določenih kopališčih v času celotne plavalne sezone. Vzorci so analizirani za dve vrsti bakterij, ki kažeta na onesnaženost iz odplak ali živinoreje. Posledično vse več kopališč dosega ne le minimalne standarde kakovosti, pač pa je celo izboljšalo kakovost svojih voda in dosega najvišje standarde.


Več o evropskih ukrepih na področju zdravja lahko preberete v članku Kako EU izboljšuje javno zdravje?