Rak na delovnem mestu: poslanci sprejeli strožja pravila o zaščiti zaposlenih  

 
 

Deli to stran: 

Več kot polovica smrti zaradi z delom povezanih bolezni gre na račun rakavih obolenj. Evropska pravila želijo zaposlene bolje zaščititi pred kancerogeni.

Tretja dolonitev direktive o prisotnosti škodljivih snovi na delovnem mestu uvaja mejne vrednosti izpostavljenosti 5 novim nevarnim snovem 

Da bi omejili prisotnost kancerogenov in mutagenov na delovnih mestih, so evropski poslanci na plenarnem zasedanju potrdili še strožja pravila, ki urejajo uporabo nevarnih rakotvornih snovi. Gre za že tretjo dopolnitev direktive o varovanju delavcev, ki je bila sprejeta leta 2004.


Nova zakonodaja uvaja mejne vrednosti izpostavljenosti petim novim nevarnim snovem, ki se uporabljajo predvsem pri proizvodnji baterij, taljenju cinka in bakra, v laboratorijskih raziskavah, proizvodnji elektronskih aparatov in reciklaži. To pomeni nadaljnjo izboljšanje delovnih pogojev in še boljšo zaščito zdravja zaposlenih.


Direktiva, ki ureja uporabo nevarnih rakotvornih snovi, sedaj predpisuje mejne vrednosti izpostavljenosti 27 kemikalijam, ki povzročajo raka.


»Pravila bodo pomagala izboljšati delovne pogoje za več kot milijon delavcev v EU, s čimer lahko vsako leto preprečimo nastanek več kot 22.000 poklicnih bolezni.«

Laura Agea (EFDD, Italija), poročevalka 

Mejne vrednosti zajemajo tudi izpostavljenost snovem preko rokovanja ali preko vdihavanja hlapov. Decembra 2018 so poslanci direktivi dodali 8 novih snovi, ki med drugim vključujejo hlape dizelskih goriv ter uporabljeno motorno olje.


Leta 2017 je parlament med prvo revizijo direktive o prisotnosti škodljivih snovi na delovnem mestu na seznam nevarnih snovi uvrstili 11 novih karcinogenih substanc.Rak na delovnem mestu: ključna dejstva


Rak je najpogostejši vzrok smrti zaradi z delom povezanih bolezni. 53 odstotkov smrti zaradi dela je na račun raka, 28 odstotkov na račun bolezni srca in ožilja ter 6 odstotkov zaradi dihalnih bolezni.


Najpogostejši tipi raka zaradi dela so pljučni rak, mezotelioma (zaradi izpostavljenosti azbestu) in rak na mehurju. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da je vsak deseti primer raka na pljučih tesno povezan s tveganji na delovnem mestu.


Gradbeništvo, kemična, avtomobilska in pohištvena industrija ter proizvodnja hrane in oblačil so sektorji, kjer so rakava obolenja še posebej razširjena.