Odkrij EU: brezplačne železniške vozovnice za mlade 

 
 

Deli to stran: 

Mladi, stari 18 let, lahko sodelujejo v pobudi Evropskega parlamenta za brezplačno železniško vozovnico Interrail, s pomočjo katere bodo raziskovali Evropo.

Ste stari 18 let? Vas zanimajo dogodivščine? Potem se pripravite na raziskovanje Evrope in se pridružite pobudi Evropske unije "DiscoverEU", ki mladim omogoča potovanje po Evropi.

Evropski parlament je v prvem krogu pobude v začetku letošnjega leta 18-letnim Evropejcem podaril 15.000 brezplačnih vozovnic za potovanje po Evropi. V drugem krogu bo pobudo "Odkrij Evropo" lahko izkoristilo vsaj še dodatnih 12.000 mladih.


Odkrij Evropo

V drugem krogu prijav, ki bo potekal od četrtka, 29. novembra, od 12. ure (po srednjeevropskem času) do torka, 11. decembra, do 12. ure (po srednjeevropskem času), bo priložnost za potovanje po Evropi dobilo še vsaj 12 000 mladih.

Pobudo lahko izkoristijo mladi, ki bodo najkasneje do 31. decembra 2018 dopolnili 18 let. Izbrani dobitniki lahko brezplačno vozovnico izkoristijo za pot po Evropi, ki lahko traja od enega pa vse do tridesetih dni, ob tem pa morajo obiskati vsaj eno tujo državo.

Vozovnica obsega potovanje z vlakom, v nekaterih primerih, ko to ni mogoče, pa tudi s trajektom ali avtobusom. Gibalno ovirane osebe in osebe s posebnimi potrebami lahko pridobijo tudi dodatno pomoč, na primer povrnjene stroške za potovanje spremljevalca ali vodilnega psa.

Več informacij o pobudi in prijava je na voljo na Evropskem mladinskem portalu.


Podpora Parlamenta

Idejo o brezplačnih vozovnicah za 18-letnike je podprl Evropski parlament.

Poslanci so prepričani, da bodo mladi na tak način lažje odkrili evropsko raznolikost in njeno kulturno bogastvo, s tem pa tudi bolje razumeli in sprejemali drug drugega. Potovanja po EU mladim omogočajo, da spoznajo svoje vrstnike iz drugih držav, s čimer krepijo evropsko identiteto in skupne vrednote.