Potovanje s hišnimi ljubljenčki: Kaj moramo vedeti pred odhodom?  

 
 

Deli to stran: 

Ko se odpravite na potovanje po Evropi, lahko s seboj vzamete vašega kosmatega prijatelja. Vendar pa za potovanja živali iz zdravstvenih razlogov veljajo določena pravila.

Ljudje na krajše poti znotraj Evrope radi vzamemo svoje kosmate štirinožne prijatelje. Družinski izlet je nenazadnje tudi izlet za našega psa ali mačko in ne želimo, da bi med tem, ko mi uživamo na potepanju ob jezerih, v hribih in gozdovih, naši štirinožni ljubljenčki samevali doma.


Evropska pravila potovanja zato upoštevajo tudi pot hišnih ljubljenčkov, ki lahko brez posebnih omejitev znotraj EU potujejo skupaj z lastnikom. Poskrbeti moramo le, da so živali zdrave, da jih lahko identificiramo in da ne prenašajo bolezni. Pred odhodom na izlet izven svoje države moramo poskrbeti za:

  • primerno oznako, po kateri lahko žival identificiramo (registriran čip ali vidna tetovaža, če je bila ta narejena pred letom 2011) in
  • živalski potni list, ki ga priskrbi veterinar in ki dokazuje, da je bila žival cepljena proti steklini ter da je zdrava in sposobna za potovanje.

Psi, ki potujejo na Finsko, Irsko, Malto, Norveško ali v Veliko Britanijo, morajo biti ob tem tudi zaščiteni pred trakuljo Echinococcus multilocularis.


Vsak lastnik lahko potuje z največ petimi živalmi.