Deli to stran: 

EU se ponaša z najboljšo cestnoprometno varnostjo na svetu, toda vsaka žrtev na cestah je preveč. Katere države so na področju cestnoprometne varnosti najuspešnejše?

Žal vsako leto na cestah življenje še zmeraj izgubi na tisoče ljudi, še več pa se jih v nesrečah hudo poškoduje. Med leti 2001 in 2017 se je število smrtnih žrtev na evropskih cestah sicer zmanjšalo za 57,5 %, kar je predvsem posledica tehnoloških izboljšav v avtomobilih in družbenega ozaveščanja. Vendar pa statistika kaže, da se trend zmanjševanja smrtnih žrtev na cestah v zadnjih letih upočasnjuje.

Leta 2017 so se na področju cestnoprometne varnosti med državami najbolje odrezale Švedska, Velika Britanija in Nizozemska, na repu lestvice pa so se znašle Romunija, Bolgarija in Hrvaška.

Skoraj 14 % oseb, ki so na evropskih cestah izgubile življenje, je bilo mladih med 18 in 24 let, kar je zelo veliko, če upoštevamo, da sicer v to skupino spada samo 8 % celotne evropske populacije. Delež smrtnih žrtev med starejšimi je iz 22 % v letu 2010 narastel na 27 % v letu 2017, kar je predvsem posledica demografskih sprememb. Približno 2 % smrtnih žrtev je otrok, mlajših od 15 let.

Kar tri četrtine (76 %) smrtnih žrtev v prometnih nesrečah je moških.

Prometna varnost v Evropi 

Kaj za izboljšanje cestnoprometne varnosti počne EU?

16 aprila so poslanci izglasovali nova pravila, ki kot obvezno opremo v vozilih predvidevajo 30 naprednih varnostih pripomočkov. Med njimi so pametna pomoč pri nadzoru hitrosti, opozorila zaradi nepozornosti in distrakcij voznika ter avtomatski sistemi za zaviranje v sili.

Glede na to, da je človeška napaka vzrok kar za 95 % vseh prometnih nesreč, lahko obvezno vključevanje naprednih varnostnih sistemov v nova vozila do leta 2038 pomaga rešiti kar 25.000 življenj ter preprečiti 140.000 hudih poškodb.

Za izboljšanje cestnoprometne varnosti EU prav tako izboljšuje pravila za varnost cestne infrastrukture in ustvarja pogoje za varno uporabo samovozečih vozil.