Pred olimpijskimi igrami v Sočiju veliko vprašanj o spoštovanju človekovih pravic v Rusiji 

 
 

Deli to stran: 

Mnogi menijo, da so človekove pravice v Rusiji ogrožene ©BELGA/NOVOSTI/A.KUDENKO 

Člani pododbora Parlamenta za človekove pravice so 22. januarja izrazili zaskrbljenost zaradi groženj nevladnim organizacijam za zaščito človekovih pravic in diskriminacije skupnosti LGBT v Rusiji. Država bo februarja v Sočiju gostila zimske olimpijske igre. Ruski novinar Andrej Soldatov pa je istega dne v odboru za državljanske svoboščine pojasnil, da bo vsebina vseh komunikacij v času dogodka popolnoma dostopna ruskim tajnim službam.

Soldatov je s poslanci razpravljal v okviru preiskave Parlamenta, ki je pod drobnogled vzela spletno vohunjenje ameriških in drugih obveščevalnih služb v Evropi. Ameriška agencija za nacionalno varnost NSA ima sicer po mnenju Soldatova vohunsko prednost pred ruskimi tajnimi službami, saj »vsi uporabljajo ameriške spletne aplikacije«.


Ruski novinar je ob tem še opozoril, da lahko oblasti s pomočjo ruskega sistema nadzora nad komunikacijami SORM vohunijo tudi za opozicijskimi politiki, pri čemer nad uporabo sistema ni parlamentarnega nadzora.


Poročevalec Parlamenta o vohunskih dejavnostih v EU Claude Moraes ( S&D, Velika Britanija) pa je dejal, da v Sočiju zaradi varnostnih razmer pričakovati povečano dejavnost ruskih tajnih služb.


Civilnodružbene organizacije pod pritiskom

 

»Zaskrbljeni smo zaradi zakonov, ki ruskim oblastem dovoljujejo pregledovanje prostorov ruskih in tujih nevladnih organizacij,« pa je dejala predsednica pododbora za človekove pravice, nemška poslanka Barbara Lochbihler (Zeleni).


V skladu z zakonodajo o »tujih agentih« se mora namreč vsaka nevladna organizacija, ki prejema sredstva iz tujine, registrirati kot tuji agent. »To pomeni v bistvu vohun in to od 1930ih naprej,« pojasnjuje Kiril Koroteev, odvetnik ruske organizacije Memorial.


Pravice LGTB

 

Poslanci so razpravljali tudi o položaju skupnosti lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev. Michael Cashman (S&D, Velika Britanija) je kritiziral zakonodajo o prepovedi propagande v zvezi z netradicionalnimi spolnimi praksami, Wanja Kilder iz organizacije Quarteera pa je opozorila, da je stopnja samomorov v skupnosti LGBT v Rusiji 10-krat večja od povprečja.