Pawel Kowal se je z državljani pogovarjal na Facebooku 

Najprej so nasilni množični protesti v ukrajinski prestolnici Kijevu odnesli predsednika Janukoviča, kmalu nato se je s priključitvijo Krima odzvala Rusija. Evropska unija bi se morala na dogodke v Ukrajini odzvati veliko prej, je v pogovoru na Facebooku poudaril vodja delegacije Parlamenta za odnose s to vzhodnoevropsko državo, poljski poslanec Pawel Kowal. Menil je tudi, da bo v primeru šibkosti EU ruski predsednik Putin storil naslednji korak.

Razpravljalce na Facebooku je najbolj skrbela ruska priključitev Krima in vloga Moskve v Ukrajini. »Prekiniti moramo vojaško sodelovanje z Rusijo in zaustaviti trgovino z orožjem,« je poudaril Kowal, ki se sicer zavzema za strožje sankcije proti Rusiji.


Veliko držav EU je sicer odvisnih od ruskega plina. Kowal ob tem ni bil zaskrbljen zaradi morebitne energetske krize. »V skladiščih je dovolj plina, plin iz skrilavcev lahko uvozimo tudi iz ZDA,« je dejal in poudaril, da mora EU postati energetsko neodvisna od Rusije.


Parlament podpira pridružitveni sporazum med EU in Ukrajino, je zapisal Kowal in izrazil upanje, da se bo podpis zgodil po majskih predsedniških volitvah v Ukrajini. Eden izmed povodov za množične proteste v državi je sicer bila zavrnitev podpisa pridružitvenega sporazuma s strani nekdanjega predsednika Janukoviča.


Celoten pogovor na Facebooku je dostopen na povezavi na desni strani tega članka.