Poslanci želijo več pomoči za palestinske begunce 

 
 

Deli to stran: 

Po odločitvi ZDA, da ukine del pomoči palestinskim beguncem, so poslanci pozvali EU, naj zagotovi dodatna sredstva za delovanje agencije Združenih narodov Unrwa.

Federica Mogherini 

Zmanjšanje sredstev za Unrwa bi lahko ogrozilo pomoč v hrani za 1,7 milijona Palestincev, osnovno zdravstveno oskrbo za tri milijone in dostop do izobrazbe za več kot pol milijona palestinskih otrok, opozarja Parlament.

 

Agencija Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev (Unrwa) je bila ustanovljena leta 1949. Njena naloga je zagotavljati osnovne storitve več kot petim milijonom palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu.

 

ZDA so se nedavno odločile, da ne bodo nakazale 65 milijonov dolarjev Unrwa. Poslanci so na februarskem plenarnem zasedanju pozvali ameriško administracijo, naj to odločitev spremeni.

 

Omejitev delovanja Unrwa bi povzročilo nestabilnosti in okrepilo varnostne grožnje v regiji, je opozorila vodja diplomacije EU Federica Mogherini.

 

Poslanci so se zato zavzeli za večji finančni prispevek EU v proračun Unrwa ter k temu pozvali tudi arabske države.

 

»EU in njene države članice so največje donatorice pomoči palestinskim beguncem,« je v razpravi s poslanci dejal evropski komisar Johannes Hahn.  Napovedal je, da bo EU do konca meseca Unrwa nakazala 82 milijonov evrov, že 31. januarja pa je unija odobrila dodatni paket pomoči v vrednosti 42,5 milijona evrov.

 

Slovenski poslanec Ivo Vajgl (ALDE) je ob tem delo Unrwa označil za nenadomestljivo in odločitev ZDA, da ustavijo financiranje agencije, kritiziral kot ogromno oviro.

 

Parlament je sicer leta 2014 načeloma podprl priznanje Palestine.