Sirija: poslanci obsojajo uporabo kemičnega orožja 

 
 

Deli to stran: 

Poslanci so na plenarnem zasedanju 17. aprila 2018 govorili o sedem let trajajočem oboroženem konfliktu v Siriji. Obsodili so uporabo kemičnega orožja.

Ruševine sirskega mesta Douma ©Hassan Ammar/AP Photos/European Union-EP 

Sirski konflikt je povzročil eno izmed največjih humanitarnih kriz po 2. svetovni vojni. 5,6 milijonov ljudi je zbežalo iz Sirije, 13 milijonov jih potrebuje humanitarno pomoč. Sirska vojska naj bi v boju proti upornikom večkrat uporabila kemično orožje.

 

»Parlament mora jasno in glasno poudariti, da je uporaba kemičnega orožna nesprejemljiva. Je meja, ki se ne sme nekaznovano prestopiti,« je dejal predsednik Parlamenta Antonio Tajani.

 

Večina poslancev je podprla nedavno raketiranje Sirije s strani ZDA, Velike Britanije in Francije. Omenjene države so napad označile kot povračilo za domnevno uporabo kemičnega orožja s strani sirske vojske.

 

V resoluciji iz 15. marca 2018 so sicer poslanci obtožili sirsko vlado in njeni zaveznici Iran in Rusijo gnusnih zločinov in se zavzeli za mirno in vzdržno rešitev konflikta.

 

Pomoč EU Siriji

 

EU je največja donatorica pomoči v sirski krizi. Od leta 2011 je za humanitarne ukrepe namenila 10,6 milijarde evrov. Pomoč dobivajo tudi sirske sosede, ki gostijo večino beguncev; gre za Turčijo, Jordanijo in Libanon.

 

EU in Organizacija Združenih narodov 24. in 25. aprila v Bruslju organizirata donatorsko konferenco za Sirijo.