Iran: v Parlamentu kritika ZDA zaradi umika iz jedrskega sporazuma 

 
 

Deli to stran: 

EU mora kljub ameriški odpovedi še naprej podpirati jedrski sporazum z Iranom, saj ta zmanjšuje grožnjo jedrskega orožja, so prepričani poslanci.

Visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Federica Mogherini 

Leta 2015 je Iran s Francijo, Nemčijo, Veliko Britanijo, EU, Kitajsko, Rusijo in ZDA podpisal sporazum, v katerem se v zameno za odpravo gospodarskih sankcij odpoveduje razvoju jedrskega orožja.

 

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je od takrat že 11-krat potrdila, da Teheran sporazum spoštuje. Kljub temu je ameriški predsednik Donald Trump 8. maja napovedal umik ZDA iz sporazuma in zaostritev sankcij proti Iranu.

 

EU bo sporazum spoštovala še naprej.

 

»Jedrski sporazum je Evropo naredil varnejšo, preprečuje jedrsko orožarsko tekmo na Bližnjem vzhodu, koristi iranskemu ljudstvu in odpira dragocene, četudi težke, poti diplomacije in dialoga,« je v razpravi s poslanci na plenarnem zasedanju 12. junija dejala vodja evropske diplomacije Federica Mogherini.

 

IAEA ni našla nobenih znakov, da bi Iran nadaljeval z bogatenjem urana, je opozoril nemški poslanec David McAllister (ELS). »Menimo, da je to zaradi sporazuma, zato težko sprejmemo razloge za odločitev ZDA,« je dejal.

 

»Sporazum je ključen za preprečevanje širjenja jedrskega orožja, zato ga moramo spoštovati, kakor dolgo je mogoče. Je namreč ključen za svetovni mir in stabilnost, je v interesu svetovne skupnosti, tudi ZDA in Irana,« pa je poudaril romunski poslanec Victor Bostinaru (S&D).

 

Ne smemo dopustiti predsedniku, ki ima slabe svetovalce in prezira večstranske dogovore, da uniči sporazum, katerega cilj je okrepiti mir v svetu, je menil Charles Tannock (ECR, Velika Britanija).

 

Nizozemska poslanka Marietje Schaake (ALDE) je poudarila, da mora EU sprejeti odločitve samostojno: »Ne smemo dovoliti Washingtonu, da odloča o tem, katere sankcije morajo spoštovati evropska podjetja.«

 

»Če bo Evropa po Trumpovem zgledu proti Iranu spet uvedla sankcije, bo Iran znova začel z razvojem jedrskega orožja, to bo pa sprožilo jedrsko orožarsko tekmo na Bližnjem vzhodu,« je posvaril Klaus Buchner (Zeleni/EFA, Nemčija).

 

Z njim se je strinjala Cornelia Ernst (GUE/NGL, Nemčija): »Ne smemo dovoliti nadaljnjega povečevanja napetosti v regiji.«

 

Fabio Castaldo (EFDD, Italija) je umik ZDA iz jedrskega sporazuma označil za zgodovinsko napako. »Prepričan sem, da moramo storiti vse, da obranimo sporazum, čeprav morda za to nimamo na voljo primernih orodij,« je dejal.

 

»Imeti bi morali plan B, če bo ta sporazum propadel,« pa je menil Mario Borghezio (ENF, Italija). »Velika podjetja zapuščajo Iran, to pa prinaša veliko nevarnosti za ves svet, saj ima to geopolitične in varnostne posledice,« je poudaril.