Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Bolgarija in Romunija pripravljeni na vstop v schengensko območje

Plenarno zasedanje Sporočilo za javnost - Schengen08-06-2011 - 13:14
 

Poslanci so v sredo prižgali zeleno luč Bolgariji in Romuniji, da se pridružita schengenskemu območju brez nadzora na notranjih mejah. Ocenjevalna poročila kažejo, da državi izpolnjujeta zahtevane pogoje, vendar pa mora biti Parlament obveščen o dodatnih ukrepih na obmejnem področju med Bolgarijo, Turčijo in Grčijo zaradi morebitnega vala priseljevanj. Mnenje Evropskega parlamenta bodo ministri za notranje zadeve obravnavali na četrtkovem zasedanju v Luksemburgu.


Po preučitvi ocene o napredku dveh držav članic in ugotovitvah strokovnjakov na dodatnih inšpekcijah so poslanci sklenil, da tudi nekatera vprašanja, ki zahtevajo dodatni nadzor, ne predstavljajo ovire za polnopravno pristop Bolgarije in Romunije k schengenskemu sporazumu.


"Bolgariji in Romuniji lahko zaželimo dobrodošlico v schengnu in upam, da bo Svet sprejel enako odločitev, ko bo prejel naše pozitivno mnenje. Državljani teh dveh članic morajo biti obravnavani enakopravno z ostalimi državljani Unije, ne pa, da so talci populističnih obtoževanj," je med razpravo dejal poročevalec Carlos Coelho (ELS, PT).


Obmejno območje Bolgarija - Turčija - Grčija


Poročevalec Coelho pa je tudi poudaril, da je zaradi nezakonitega priseljevanja območje med Bolgarijo, Turčijo in Grčijo eno od najbolj občutljivih na zunanjih mejah Unije območja. Oblasti v Sofiji bodo morale zato sprejeti dodatne ukrepe, vključno s posebnim akcijskim načrtom, ki ga bodo morale izvajati s pridružitvijo schengenskemu pravnemu redu, hkrati pa bo morala Bolgarija s sosedama oblikovati skupni pristop k problemu za reševanje težav v primeru povečanega pritiska priseljevanja.


Parlamentarci so sprejel tudi dopolnilo, s katerim od članic  zahteva, da v šestih mesecih od vstopa obeh držav v schengenski sistem Evropski parlament in Svet obvestijo o kakršnihkoli pomanjkljivostih pri izvajanju teh dodatnih ukrepov.


Naslednji koraki


Pregled novih članic, če izpolnjujejo vse schengenske zahteve (nadzor kopenske, morske in zračne meje, izdajanje vizumov, policijsko sodelovanje, pripravljenost za povezavo in uporabo schengenskega informacijskega sistema in varstvo podatkov), je predpogoj, da Svet ministrov po posvetovanju s Parlamentom odloči o odpravi kontrol na notranjih mejah


Mnenje Evropskega parlamenta, ki je bilo v sredo sprejeto s 487 glasovi za, 77 proti in 29 vzdržanimi glasovi, bo sedaj posredovano svetu ministrov za pravosodje in notranje zadeve, ki bo v četrtek, 9. junija, razpravljal o širitvi schengenskega območja.


"Schengen je eden največjih dosežkov EU, ki ga ne smemo izničiti z prenagljenimi odločitvami. Sistem zagotavlja najvišje standarde varovanja meja, Romunija in Bolgarija pa te standarde danes izpolnjujeta, zato ne smemo odlagati njune vključitve v sistem. Svet ministrov pozivam, naj upošteva priporočilo, ki smo ga danes v Evropskem parlamentu potrdili z veliko večino," je izjavil predsednik Jerzy Buzek.


Odločitev o sprejetju nove članice schengenskega območja mora biti sprejeti s soglasjem vseh držav, ki so že v območju.


Članice schengna


Schengensko območje zdaj zajema 25 držav: 22 članic EU (Avstrija, Belgija, Danska, Francija, Finska, Nemčija, Grčija, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Portugalska, Španija, Švedska, Češka, Estonija, Madžarska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Slovaška in Slovenija) in tri pridružene države, ki niso v Uniji (Norveška, Islandija in Švica). Lihtenštajn naj bi kmalu postal četrta pridružena članica območja.


Območje, kjer je zagotovljeno prosto gibanje nadzora na notranjih mejah, ima 42.673 km morske obale in 7721 km kopenskih meja, na njem pa živi 400 milijonov državljanov.

REF. : 20110608IPR20929
 
 
Kontakti