Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Pravice potrošnikov: nova pravila za spletno nakupovanje v Evropi

Plenarno zasedanje Sporočilo za javnost - Potrošniki23-06-2011 - 14:50
 

Zakonodaja o pravicah potrošnikov, ki so jo evropski poslanci potrdili v četrtek, med drugim omogoča, da bodo kupci lahko odstopili od nakupa prek spleta še dva tedna po prejemu naročenega blaga, določa pa tudi več obveznosti za spletne prodajalce glede zagotavljanja natančnih informacij o celotni ceni, naročenih izdelkih in kontaktnih podatkih trgovca.


"Želeli smo predvsem urediti nakupe, ki so opravljeni izven prodajaln, kot so na primer kataloška prodaja in spletni nakupi, saj tako poteka največ čezmejne trgovine," je dejal poročevalec in glavni pogajalec Andreas Schwab (ELS, DE): "Nova direktiva je dober primer, kjer Evropa lahko prinese več koristi za potrošnike in tudi za trgovce. Dosegli smo dogovor, ki je uravnotežen in upošteva tako pozive potrošnikov kot tudi poslovne interese."


Predlog je Parlament potrdil s 615 glasovi za, 16 proti in 21 vzdržanimi glasovi. Zakonodaja omogoča večjo zaščito spletnim nakupovalcem in tudi določa pravila glede dobave in digitalnih prenosov, hkrati pa zmanjšuje administrativne zahteve za mala in srednje velika podjetja.


Sedanja evropska pravila o pravicah potrošnikov so iz časov pred digitalno revolucijo, zato so ob spletnih nakupih ti slabo zaščiteni. Problemi s pozno dostavo ali izgubljenimi pošiljkami ter razdrobljenost pravil med državami članicami potrošnike odvračajo od čezmejnih nakupov, obenem pa prodajalci kot glavni razlog, zakaj ne povečujejo čezmejne prodaje, navajajo predvsem  razlike v zakonodajah med državami EU.


Naslednji koraki


Četrtkovo glasovanje je zadnja stopnja zakonodajnega postopka v Parlamentu, formalna potrditev Sveta ministrov pa je predvidena julija. Države članice bodo morale nova pravila prenesti v svojo zakonodajo najkasneje v dveh letih po začetku veljavnosti direktive.

REF. : 20110622IPR22326
 
 
Kontakti