Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta v Bruslju: november 2011

Poslanci o vstopu Hrvaške v EU

 
Hrvaška je 18. najbolj priljubljena turistična destinacija na svetu.   Hrvaška je 18. najbolj priljubljena turistična destinacija na svetu.

Evropski parlament bo v četrtek, 1. decembra, glasoval o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo. Če bodo poslanci državi prižgali zeleno luč, mora pridružitev ratificirati še vseh 27 članic unije. Hrvati bodo nato v roku 30 dni po podpisu sporazuma o vstopu v EU o tem glasovali še na referendumu. Pričakovati je, da bo Hrvaška s 1. julijem 2013 postala 28. članica EU.


Poročevalec o hrvaškem vstopanju v unijo je avstrijski poslanec Hannes Swoboda (S&D). Ta potem, ko se je o članstvu Hrvaške v EU pozitivno izrekel odbor Parlamenta za zunanje zadeve, pričakuje veliko podporo hrvaškemu vstopu v unijo tudi na plenarnem zasedanju. Sicer bodo poslanci hkrati glasovali še o poročilu, ki Hrvaško poziva k sprejetju reform na področju sodstva, boja proti korupciji in organiziranega kriminala.Hrvaška je sicer za članstvo v EU zaprosila leta 2003, kandidatka pa je postala leto kasneje. Pristopna pogajanja z EU so se začela leta 2005, potem ko je mednarodni tribunal za zločine na območju nekdanje Jugoslavije potrdil, da Hrvaška z njim polno sodeluje. Pogajanja so se končala 30. junija letos.


EU je najpomembnejša gospodarska partnerica Hrvaške, kjer bruto domači proizvod na prebivalca dosega 63,2 odstotka povprečja v uniji. Država se lahko pohvali tudi s tem, da je 18. najbolj priljubljena turistična destinacija na svetu.

 
 
   
Hrvaška
 

država na jugovzhodu Evrope, glavno mesto je Zagreb

 
 

število prebivalcev: 4,4 milijona

 
 

površina: 56,594 kvadratnih kilometrov

 
 

jezik: hrvaški, pisava je latinica

 
 

neodvisnost: 25. junij 1991, pred tem del Jugoslavije