Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Reforma trga stanovanjskih posojil

Ostalo Fokus - Gospodarske in denarne zadeve28-02-2012 - 16:07
 

Nakup hiše ali stanovanja je običajno največji finančni vložek povprečnega državljana Evropske unije v njegovem življenju. Pred začetkom finančne krize leta 2008 je bilo ponudb za stanovanjske kredite na pretek: banke so bile z posojili dokaj velikodušne, zaradi česar so do denarja za nakup stanovanj prišli tudi ljudje, ki kasneje posojil niso mogli vrniti. To pa ne pomeni težav le za posojilojemalce, ampak tudi za banke, ki se danes otepajo z izgubami in ogrožajo stabilnost finančnega sistema.


Trg stanovanjskih posojil v Evropski uniji je ogromen: obseg stanovanjskih posojil je leta 2009 znašal 6000 milijard evrov, kar znese 52 odstotkov celotnega bruto domačega proizvoda EU. Ob tem velja poudariti, da so stanovanjski krediti največja postavka v celotnem dolgu evropskih gospodinjstev, saj predstavljajo 70 odstotkov njihovih finančnih obveznosti.


Učinkovito delovanje trga stanovanjskih posojil je zato v interesu tako tistih gospodinjstev, ki že odplačujejo stanovanjska posojila, kot tudi tistih, ki se želijo šele zadolžiti za nakup stanovanja. Ker je neprevidno odobravanje posojil v času pred krizo v težave spravilo tako posojilojemalce, ki niso vedno razumeli kreditnih pogojev, kot banke, ki so se slabo zavedale tveganj, želi EU sedaj trg stanovanjskih posojil urediti tako, da bo v prihodnje bolj stabilen.


V tem fokusu, ki bo redno posodobljen, lahko spremljate sprejemanje nove zakonodaje o stanovanjskih posojilih v Evropskem parlamentu.

REF. : 20120223FCS39235