Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Kako čim več ljudem zagotoviti čisto pitno vodo?

Ostalo Članek - Okolje12-03-2012 - 17:38
 
6. forum o vodi: kako zagotoviti varno oskrbo z vodo povsod po svetu? ©Belga/MaxPPP   6. forum o vodi: kako zagotoviti varno oskrbo z vodo povsod po svetu? ©Belga/MaxPPP

To je vprašanje, ki so si ga zastavili udeleženci 6. foruma o vodi v Marseillu, največjega mednarodnega dogodka, posvečenega upravljanju z vodnimi viri. Ta se je sicer začel 12. marca, poslanci pa bodo o zagotavljanju varne oskrbe z vodo na plenarnem zasedanju v Strasbourgu govorili 15. marca.


Upravljanju z vodnimi viri se je sicer s posebno delavnico na to temo posvetil tudi odbor za okolje 8. marca, kjer so poslanci in strokovnjaki skupaj spregovorili o zaključkih poročila o izzivih upravljanja z vodo v Evropi.


"Voda je ključna za življenje in gospodarski razvoj. Zemlji pravimo modri planet," je pomen vode podčrtal poročevalec, avstrijski poslanec Richard Seeber (EPP). Čeprav količina vode na planetu dosega 2,3 milijarde kubičnih kilometrov, pa lahko človek uporabi le 2,5 odstotka te količine, torej 35 milijonov kubičnih kilometrov.


Zakonodaja v zvezi z vodo je v EU dokaj razvita, čeprav je treba še marsikaj postoriti, pa dodaja poročevalka v senci o tem vprašanju, Portugalka Edite Estrella (S&D). Vedno več ljudi po svetu in v EU je zaradi podnebnih sprememb žrtev suš in splošnega pomanjkanja vode, opozarja poslanka.


To leto sicer institucije EU preučujejo učinke zakonodaje o vodi in potrebo po njenih morebitnih spremembah. Gre predvsem zato, da se je v zadnjih letih pojavilo kar nekaj novih snovi, ki vodo onesnažujejo, npr. antibiotiki, hormoni in odpadki iz farmacevtske industrije.


Mednarodni forum o vodi


Forum o vodi se sicer srečuje vsake tri leta, na njem pa se sreča tisoče strokovnjakov ter predstavnikov vladnih delegacij in civilne družbe. Letos bo v Marseillu 140 ministrskih delegacij, sodelovali bodo predstavniki 180 držav, število udeležencev naj bi preseglo 25,000.

REF. : 20120309STO40292