Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Kaj se je dogajalo na aprilskem plenarnem zasedanju Parlamenta?

Ostalo Članek - Institucije20-04-2012 - 12:37
 
Jordanski kralj Abdulah II. v Parlamentu   Jordanski kralj Abdulah II. v Parlamentu

Poslanci so na plenarnem zasedanju Parlamenta v Strasbourgu, ki je potekalo med 17. in 20. aprilom, prižgali zeleno luč sporazumu med EU in ZDA o prenosu podatkov letalskih potnikov ameriškim oblastem. Predsednik Parlamenta Martin Schulz je v Parlamentu zaželel dobrodošlico hrvaškim parlamentarcem, ki bodo delali kot opazovalci, sprejel pa je tudi jordanskega kralja Abdulaha II.


V plenarni dvorani je svoja mesta zasedlo 12 hrvaških poslancev, ki bodo kot opazovalci sodelovali na zasedanjih odborov in sestankih političnih skupin. Hrvaška bo v EU predvidoma stopila julija 2013.


Poslance je nagovoril jordanski kralj Abdulah II., ki je arabsko pomlad označil kot priložnost in Izrael ter Palestince pozval k mirovnim pogajanjem.


V razpravi o gospodarski krizi so poslanci predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa pozvali, naj pripravi konkretne ukrepe za zagon gospodarske rasti in ustvarjanje novih delovnih mest.


EU bi morala sprejeti nova pravila za izvoz opreme, ki omogoča nadzor nad spletom, so menili poslanci v razpravi o poročilu o človekovih pravicah v svetu v letu 2011.


Pravila o izračunu davčne osnove za odmero davka na dobiček bi morala biti enotna in obvezna za vsa podjetja, ki poslujejo v EU, so zahtevali poslanci in se s tem postavili nasproti Komisiji, ki meni, da jih lahko podjetja uporabljajo ali pa ne po svoji presoji.


Poslanci so zavrnili zvišanje davka na dizelsko gorivo, saj bi po njihovem mnenju to slednjega podražilo.


Sporazum med EU in ZDA o prenosu podatkov letalskih potnikov ameriškim oblastem je dobil zeleno luč Parlamenta, kljub temu, da je poročevalka Sophie in 't Veld (ALDE, NL) pozvala k njegovi zavrnitvi.


Kaj je lokalno proizvedena hrana? Potrošniki po njej vse bolj povprašujejo, zaradi česar poslanci zahtevajo, da se jo bolj jasno definira.


Poslanci so pozdravili volitve v Burmi 1. aprila in prizadevanja oblasti za demokratične reforme, pozvali pa so tudi k ukinitvi sankcij EU proti državi za preizkusno obdobje enega leta.


Biotska raznovrstnost je eden izmed adutov EU, vendar slednja na tem področju ni dosegla ciljev, ki si jih je zastavila za leto 2010. Ohranjanje ekosistemov in njihovo izboljšanje mora postati politična prioriteta, so menili poslanci.

REF. : 20120413STO42902