Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Državljanska nagrada za izjemne Evropejce

Ostalo Članek - Institucije02-05-2012 - 17:00
 

Evropski parlament je Evropsko državljansko nagrado prvič podelil leta 2008. Namenjena je Evropejcem, ki se lahko pohvalijo z izjemnimi dosežki, kandidate pa predlagajo poslanci. Letos tako kandidira 61 projektov iz 19 držav EU: najprej bodo nacionalne žirije naredile ožji izbor, junija pa bo žirija pod vodstvom predsednika Parlamenta razglasila največ 50 dobitnikov nagrade.


Nagrado Parlament podeljuje tistim, ki so si posebej prizadevali za vzajemno razumevanje in tesnejše povezovanje narodov EU, bili aktivni na področju čezmejnega sodelovanja ali se vsakodnevno ukvarjali z uresničevanjem načel Evropske listine temeljnih pravic v praksi.


Večje možnosti za nagrado imajo pri tem letos projekti, ki se nanašajo na Evropsko leto aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami.


Nominiranci za nagrado so lahko posamezniki, skupine, društva in organizacije, pri čemer ima vsak poslanec pravico vsako leto predlagati enega kandidata za nagrado. Nagrajenci dobijo medaljo na podelitvi v svoji domači državi, nato pa se z drugimi srečajo na skupnem dogodku v Bruslju.

REF. : 20120426STO44158