Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Začetek zasedanja: Schulz obsoja ustrahovanje v Bahrajnu in Egiptu

Plenarno zasedanje Sporočilo za javnost - Institucije09-05-2012 - 17:28
 

Predsednik Schulz je v svojem uvodnem nagovoru ob začetku dvodnevnega plenarnega zasedanja v Bruslju obsodil vse večje ustrahovanje aktivistov za človekove pravice v Bahrajnu in Egiptu ter izrazil spoštovanje pokojnemu novinarju in evropskemu poslancu Miguelu Portasu.


Bahrajn


Schulz je poudaril, da se je v preteklih dneh, kljub kraljevim obljubam po reformah in ukrepih za odpiranje države, povečal pritisk na aktiviste za človekove pravice v Bahrajnu.


V imenu Evropskega parlamenta je oblasti spomnil na obveznosti za spoštovanje človekovih pravic v skladu z mednarodnimi pogodbami, ki jih je država ratificirala, in zahteval takojšen dialog s predstavniki vseh političnih sil v Bahrajnu.


Egipt


Tudi leto dni po padcu Hosnija Mubaraka se aktivisti za človekove pravice, novinarji, blogerji in pisatelji v Egiptu še vedno srečujejo z nadlegovanjem in grožnjami, je nadaljeval predsednik in dodal, da je sojenje proti dobitnici nagrade Saharov Asmi Mahfuz le eden od primerov.


"Vedno se moramo postaviti na stran tistih ljudi, ki se v naših sosednjih in bolj oddaljenih državah borijo za odprto, pluralistično in tolerantno družbo," je dodal Schulz in se ob tem spomnil na Wenceslaa Mansoga iz Ekvatorialne Gvineje.


Miguel Portas


Predsednik Schulz je v imenu Parlamenta izražil globoko sožalje ob smrti portugalskega novinarja in evropskega poslanca Miguela de Scadura Cabral Portasa, ki je umrl 24. aprila v 54. letu starosti.


Portasa je kot petnajstletnika aretirala tajna policije zaradi sodelovanja v študentskih protestih, sodeloval pa je tudi v revoluciji nageljnov, ki je pripeljala do padca diktatorskega režima na Portugalskem. V Evropski parlament je bil izvoljen leta 2004.


"Poslanec Portas je vedno izrazil svoje iskreno mnenje, upošteval je pravila, nikoli se ni skrival za postopkovnimi zahtevami in je vedno spoštoval mnenje demokratične večine. Bil človek, ki se je držal izrečenih besed in se znal smejati tudi na svoj račun," je pokojnika opisal predsednik.


Poslanci so spomin na preminulega kolega počastili z minuto molka.


Prihajajoči in odhajajoči poslanci


Parlament je potrdil mandat novi poslanki Brigit Collin-Langen (ELS, DE), Rovana Plumb (S&D, RO) pa je odšla iz Parlamenta in prevzela funkcijo v romunski vladi.


Spremembe dnevnega reda


Četrtek, 10. maj


Na glasovanje je dodano poročilo poslanke Wikstrom glede zahteve o imuniteti poslanca Tudorja (JURI A7-0151/2012) bo vključeno neposredno v glasovanje.

REF. : 20120508IPR44647
 
 
Kontakti