Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu: 11. do 14. junij

Varen splet in kibernetska zaščita v središču pozornosti poslancev

 
Poslanci menijo, da bi morala Evropska komisijo sprožiti kampanjo osveščanja o kibernetski varnosti, države EU pa bi morale svojo pripravljenost na kibernetske napada preverjati na vseevropskih simulacijah.   ©Belga/Keystone   Poslanci menijo, da bi morala Evropska komisijo sprožiti kampanjo osveščanja o kibernetski varnosti, države EU pa bi morale svojo pripravljenost na kibernetske napade preverjati na vseevropskih simulacijah. ©Belga/Keystone

Kibernetsko vojskovanje ni več nekaj, kar bi spadalo zgolj v znanstveno fantastiko. Nekatere države EU so že bile tarče kibernetskih napadov. O tem, kako se pred njimi zaščititi, so na plenarnem zasedanju, ko so obravnavali poročilo bolgarskega socialdemokrata Ivaila Kalfina (S&D) o stanju kibernetske varnosti v EU, razpravljali poslanci.


V parlamentarnem postopku je sicer tudi zakonodaja o zaščiti otrok v digitalnem svetu, kibernetskem kriminalu in zaščiti osebnih podatkov.


Odpornost na napade


"Splet je zelo pomembna infrastruktura, zaradi česar bi motnje v njegovem delovanju lahko povzročile velike izgube, predstavljale pa bi lahko tudi resno varnostno grožnjo za veliko število državljanov EU, pa tudi za podjetja," je v poročilo zapisal Kalfin.


Med ukrepi so tako v poročilu predlagani redno preverjanje in osveževanje varnostnih standardov, da bi se tako skrajšal reakcijski čas ob kibernetskih napadih, na voljo pa bi morala biti možnost popolnega odklopa najbolj pomembne infrastrukture od spleta ob resnejših napadih.


Mednarodno sodelovanje nujno


Evropska diplomatska služba bi morala po mnenju Kalfina začeti posvetovanja s tretjimi državami o tem, kako zaščititi najbolj pomembno infrastrukturo ter uskladiti varnostne ukrepe na mednarodni ravni, tako da ne bi prihajalo do podvajanja.


Poslanci tudi menijo, da bi morala Evropska komisijo sprožiti kampanjo osveščanja o kibernetski varnosti, države EU pa bi morale svojo pripravljenost na kibernetske napade preverjati na vseevropskih simulacijah.


O Kalfinovem poročilu bodo sicer poslanci razpravljali v ponedeljek, 11. junija, glasovali pa bodo o njem v torek, 12. junija.


Kibernetska varnost ostaja na dnevnem redu


V parlamentarnem postopku je sicer še nekaj zakonodajnih predlogov, ki se nanašajo na splet: poročilo o kibernetskem kriminalu pripravlja Monika Hohlmeier (ELS, Nemčija), z novo ureditvijo varovanja osebnih podatkov se kot poročevalec ukvarja Jan-Peter Albrecht (Zeleni, Nemčija), Silvia Costa (S&D, Italija) pa pripravlja poročilo o zaščiti otrok na spletu.


O kibernetski varnosti lahko razpravljate tudi na Twitterju pod hashtagom #cybercrime.