Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Schengen: poslanci ostro kritizirajo dansko predsedstvo EU

Ostalo Članek - Schengen12-06-2012 - 16:27
 
Danski pravosodni minister Morten Bodskov med razpravo o Schengnu   Danski pravosodni minister Morten Bodskov med razpravo o Schengnu

Poteza držav Evropske unije, ki so se nedavno sporazumele o tem, da Parlament izključijo iz odločanja o schengenskem območju brez notranjih meja, je razjezila poslance. V razpravi z danskim notranjim ministrom Mortenom Bødskovim, katerega država trenutno predseduje Svetu EU, so članicam unije dali vedeti, da utegnejo njihov dogovor spodbijati pred sodiščem, saj gre pri njem za napad na temeljne vrednote EU.


Zasedanje notranjih in pravosodnih ministrov EU 7. junija v Luksemburgu je namreč postreglo z dogovorom o tem, da se Parlament izključi iz upravljanja s schengenskim območjem brez notranjih meja. Če bi se države npr. odločile za ponovno uvedbo nadzora nad notranjimi mejami EU, bi Parlament o tem le obvestile, medtem ko poslanci na odločitev ne bi mogli znatno vplivati.


"Gre za odločitev, sprejeto na pravni, ne politični podlagi," je dejal Bødskov in poslance pozval, naj na stvar pogledajo iz širše perspektive.


Odziv poslancev kritičen


Odločitev o izključitvi Parlamenta je popolnoma nesprejemljiva, je opozoril vodja politične skupine Evropske ljudske stranke (ELS), Francoz Joseph Daul, medtem ko je njegov socialdemokratski kolega Hannes Swoboda (S&D, Avstrija) menil, da so vlade s tem odprle vrata populizmu. "Uporabili bomo vsa pravna sredstva, da to preprečimo," je dejal Swoboda.


Pravne postopke proti takšni odločitvi Sveta EU je napovedal tudi vodja liberalcev (ALDE), belgijski poslanec Guy Verhofstadt, vodja Zelenih, Nemka Rebecca Harms pa je države EU obtožila, da skušajo Schengen uporabiti za odvračanje pozornosti državljanov od gospodarske krize. Cornelia Ernst (GUE/NGL, Nemčija) pa je odločitev Sveta EU označila kot zgražanja vredno, nedemokratično in protievropsko.


Drugačnega mnenja je bila Anthea McIntyre (ECR, Velika Britanija), ki jo je sicer odločitev Sveta EU presenetila, čeprav je po njenem mnenju nacionalna varnost izključna pristojnost držav članic. Auke Zijlstra (Nizozemska) pa je dejala, da je odločitev Sveta EU upravičena.


"Prepričana sem, da zadeva še ni končana," je ob tem dejala evropska komisarka za pravosodje Cecilia Malmström, ki je nad odločitvijo držav EU izrazila globoko razočaranje.

REF. : 20120612STO46654