Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Vesolje kot smetišče: kako ravnati s predmeti, ki krožijo v Zemljini orbiti

Ostalo Članek - Okolje02-04-2014 - 12:36
 
This artist's impression released September 1, 2011 by the European Space Agency(ESA) shows the debris field in low-Earth orbit   Orbita Zemlje je naphana s smetmi ©BELGAIMAGE/AFP/HO.ESA

Raziskovanje vesolja se je zares začelo s sovjetskim satelitom Sputnik, ki so ga v orbito Zemlje izstrelili davnega leta 1957. Od takrat je bilo v Zemljino orbito poslanih več kot 6000 satelitov. Mnogi med njimi tudi niso več uporabni, še vedno pa predstavljajo veliko nevarnost za delujoče satelite in druga vesoljska plovila. Poslanci bodo 2. aprila glasovali o programu, ki bo omogočil boljše sledenje vesoljskim smetem.


Nekateri sateliti razpadejo, njihovi deli nato zadenejo druge satelite, ki tudi sami razpadejo, tako da se število nevarnih predmetov, ki krožijo okoli Zemlje, nenehno povečuje.


Poslanci bodo 2. aprila glasovali o 70 milijonov evrov težkem programu EU, katerega cilj je povezati prizadevanja in zmogljivosti držav članic na področju identifikacije predmetov v orbiti Zemlje. To bi izboljšalo varnost vesoljskih poletov.

REF. : 20140401STO41558