Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Evropske volitve so končane. Kaj sledi?

Ostalo Članek - Institucije26-05-2014 - 16:40
 
EC commissioner candidates and the Elections provisional result projections   Koga bo Parlament podprl kot predsednika Evropske komisije?

Volivci v Evropski uniji so povedali svoje mnenje in izvolili svoje predstavnike v Evropski parlament. S tem se politično delo Parlamenta lahko začne. Prvo vprašanje: kdo bo predsednik Evropske komisije? Ne glede na to, koga bodo predlagali voditelji EU, bo ta za svoje imenovanje moral dobiti soglasje Parlamenta. Kako se bodo do tega vprašanja opredelile politične skupine? O tem bo beseda tekla v prihodnjih dneh in mesecih.


Kdo bo predsednik Evropske komisije?


Že v torek, 27. maja, se bo v Bruslju sestala konferenca predsednikov Parlamenta, ki združuje predsednika Parlamenta in vodje političnih skupin v njem. Razpravljali bodo o tem, kaj rezultati evropskih volitev pomenijo za politično ravnovesje sil v Evropi in Parlamentu ter kako bodo vplivali na imenovanje predsednika Evropske komisije.


Prvič v zgodovini evropskih volitev so evropske politične stranke namreč predlagale svoje kandidate za predsednika Komisije. Že na volilno noč 25. maja, ko so prihajali prvi rezultati volitev, so kandidati vztrajali pri tem, da so prav oni najbolj primerni za ta položaj. Komisija je izvršno telo EU: Parlamentu in državam EU v sprejetje predlaga evropsko zakonodajo in bdi nad njenim izvajanjem.


Predsednik vlad in držav EU, ki sestavljajo Evropski svet, se bodo v torek popoldne sestali na neformalni večerji, kjer bodo govorili o rezultatih evropskih volitev. Pogodba o delovanju EU sicer izrecno pravi, da mora Evropski svet pri svojem predlogu kandidata za predsednika Komisije upoštevati izid evropskih volitev. Evropski svet o kandidatu odloča s kvalificirano večino. To je prvi korak.


Drugi korak: kandidat za predsednika Komisije bo moral nato pridobiti podporo političnih skupin v Parlamentu. Za predsednika Komisije je lahko kandidat imenovan le, če ga na glasovanju v Parlamentu podpre več kot polovica poslancev, torej najmanj 376. Predvidoma bo glasovanje potekalo na plenarnem zasedanju Parlamenta med 14. in 17. julijem.


Se obetajo nove politične skupine?


Zanimivo bo tudi spremljati, kako se bodo v Parlamentu oblikovale morebitne nove politične skupine. V skladu s poslovnikom Parlamenta lahko politično skupino ustanovi najmanj 25 poslancev iz najmanj četrtine (zdaj sedem) držav EU. Politične skupine se morajo oblikovati še pred prvim plenarnim zasedanjem novega sklica Parlamenta, ki bo 1. julija.


Na tem zasedanju bodo poslanci izbrali predsednika Parlamenta in podpredsednike. Več tukaj.


Začasni rezultati volitev v EP kažejo, da je politična skupina Evropske ljudske stranke (ELS) dobila 213 sedežev, socialisti in demokrati (S&D) 190 sedežev, liberalci (ALDE) 64 sedežev, Zeleni/ESZ 53 sedežev, ECR 46 sedežev, Združena levica (GUE/NGL) 42 sedežev in EFD 38 sedežev. 41 poslancev je samostojnih, 64 poslancev pa še ne pripada nobeni politični skupini. Parlament ima sicer 751 sedežev.


Osveženi volitev rezultati so na voljo tukaj.

REF. : 20140526STO48431