Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Parlament se zavzema za več pravic letalskih potnikov

Plenarno zasedanje Sporočilo za javnost - Promet06-02-2014 - 10:28
 
The flight board at Louis Armstrong International Airport show all flights cancelled   Poslanci so glasovali za več pravic letalskih potnikov ©BELGA/LANDOV/B.DUKE

Letalski potniki, ki zaradi zamude letala ali drugih razlogov obtičijo na letališču, so upravičeni do odškodnine, letalske družbe pa morajo objaviti jasna navodila, kako bodo obravnavale pritožbe potnikov. Evropski parlament je v sredo sprejel predlog zakonodaje na to temo.


„Pravice letalskih potnikov zadevajo skoraj vsakega državljana Evropske unije. Gre za zgodbo o Davidu in Goljatu, saj le dva odstotka potnikov dejansko prejme odškodnino po vložitvi pritožbe letalskemu prevozniku. Menim, da danes izglasovano besedilo vzpostavlja primerno ravnovesje med interesi letalskih prevoznikov in pravicami potnikov. Izboljšali smo zaščito potrošnikov in hkrati upoštevali prožnost, ki jo potrebuje gospodarski sektor,“ je povedal poročevalec Georges Bach (EPP, Luksemburg).


Osnutek spremenjenih pravil od letalskih prevoznikov zahteva, da na letališčih zagotovijo kontaktno osebo, ki bo pristojna za pomoč potnikom, kot tudi za obveščanje potnikov o njihovih pravicah, pritožbenih postopkih, spremembah poti in povračilih. Pri kontaktni osebi bodo potniki lahko tudi vlagali pritožbe, vključno s pritožbami zaradi izgubljene ali poškodovane prtljage.


Spremembe letov

Kadar imajo letala zamudo, morajo biti potniki obveščeni o predvidenem času odhoda najpozneje 30 minut po času odhoda po voznem redu.


Potnikom s povratno vozovnico ni mogoče zavrniti vkrcanja na povratni let, četudi svoje karte niso uporabili za prihod na destinacijo.


Prtljaga

 

Potniki bodo morali biti obveščeni o dovoljeni količini prtljage v zgodnejši fazi rezervacije leta. Dovoljena ročna prtljaga naj bi poleg kabinske prtljage vključevala še plašč, torbico in vrečko izdelkov, kupljenih na letališču. 


Pritožbe

 

Za letalsko družbo, ki v dvomesečnem roku ne zagotovi odgovora na pritožbo potnika, šteje, da je pritožbo in odškodninski zahtevek sprejela . Če se letalski prevoznik v svojem odgovoru sklicuje na izredne razmere, zaradi česar ni obvezan do povračila odškodnine, mora potniku predložiti celotno pisno obrazložitev.

Osnutek pravil vključuje tudi izčrpen seznam izrednih okoliščin, kot so trki ptic, politični nemiri in nepredvideni delovni spori.


V primeru dolgotrajnih izrednih okoliščin, kot je bil denimo oblak vulkanskega prahu leta 2010, bo odgovornost letalskih prevoznikov, da potnikom plačajo nastavitev, omejena na pet noči.

 

Stečaji

 

Da potniki v primeru insolventnosti ali stečaja letalske družbe ne bi obtičali na letališču, je Parlament  v predlog zakona vključil zahtevo po jamstvenih mehanizmih kot so jamstveni skladi in sklenitev zavarovanj, ki bodo po potrebi zagotovili oskrbo, povračilo stroškov ali spremembo poti potnikov.  Boljše izvrševanje


Nacionalnim izvršilnim organom se dodelijo ustrezna pooblastila za kaznovanje letalskih prevoznikov, ki  kršijo pravice potnikov, in omogoči dostop do poročil, kjer so razvidni načini in postopki zagotavljanja pomoči potnikom v primeru zamud in odpovedi letov.


Nadaljnji koraki

 

To glasovanje predstavlja stališče Evropskega parlamenta v prvi obravnavi. V skladu s postopkom soodločanja lahko Svet ministrov sprejme stališče Parlamenta ali predstavi svoje lastno stališče. V slednjem primeru se razprava nadaljuje. 

 

Povezave:

 

REF. : 20140203IPR34618
 
 
Kontakti
 
 
  • Manja TOPLAK
  • Media Services & Monitoring Unit
  • Telefonska številka(+386) 1 252 88 42
  • Telefonska številka(+33) 3 881 76724 (STR)
  • Številka mobilnega telefona(+386) 40 560 637