Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Infografike

 

Ukrepi proti terorizmu: razprava in glasovanje o PNR

Policijsko sodelovanje13-04-2016 - 14:59
infographic illustration   PNR

Po terorističnih napadih 11. septembra 2001 na New York, so ZDA od evropskih oblasti začele zahtevati dostop do osebnih podatkov letalskih potnikov na čezatlantskih letih. Direktiva o evidenci podatkov o letalskih potnikih (PNR) je zato že nekaj let v zakonodajnih postopkih EU. Decembra 2015 so države članice in Parlament dosegle dogovor o zakonodaji, poslanci pa so zakonodajo potrdili aprila 2016.


Katere podatke bodo morale zbirati letalske družbe?

 

Gre za informacije in zasebne podatke, ki se zbirajo v postopkih rezervacije vozovnic in prijave na let: cilj potovanja, datumi, kontaktni podatki.


Več o PNR v zbirki prispevkov


Kaj se bo zgodilo s temi podatki?

 

Letalske družbe bodo te podatke posredovale pristojnim službam držav članic. Te jih bodo uporabljale za namene boja proti terorizmu. Podatke bodo lahko države hranile pet let: šest mesecev nezakrite, torej skupaj z imeni, nato pa bodo podatki anonimni.


Države EU lahko zahtevajo podatke tudi za lete znotraj EU, ne le za tiste iz unije v tretje države ali obratno.


Sprejemanje zakonodaje

 

Odbor državljanske svoboščine je prvi predlog direktive o PNR aprila 2013 zavrnil, saj so poslanci menili, da preveč posega v zasebnost.


Po terorističnih napadih leta 2015 v Parizu so se pogajanja med državami EU, Evropsko komisijo in Parlamentom znova začela; dogovor so pogajalci dosegli decembra 2015.


Razprava in glasovanje na plenarnem zasedanju

 

Razprava o PNR bo potekala v sredo, 13. aprila, od 15:45 naprej, glasovanje pa bo dan kasneje. Plenarno zasedanje lahko spremljate v živo.


Države EU bodo imele dve leti časa, da direktivo prenesejo v nacionalno zakonodajo.

REF. : 20160411IFG22439
Nazadnje spremenjeno: ( 14-04-2016 - 15:13)