Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Proračun

 

Proračun EU 2015: Parlament je pripravljen na trda pogajanja z državami EU

Plenarno zasedanje Proračun20-10-2014 - 12:09
MEP Gardiazabal on Budget 2015_  

Poslanci bodo v sredo predvidoma glasovali proti predlogom držav članic EU, ki so v proračunu Evropske unije za leto 2015 zahtevale reze na področjih, kot so humanitarna pomoč ter raziskave in razvoj. Položaj je po besedah poročevalke, španske poslanke Eider Gardiazábal Rubial (S&D) shizofren:« Svet EU pravi 'to so naše prednostne naloge', potem pa ne zagotovi denarja.« (Preberite več: Proračun EU 2015: Parlament je pripravljen na trda pogajanja z državami EU )

 
 
 

Vsako jesen morajo ustanove Evropske unije sprejeti evropski proračun za naslednje leto. Tudi v letu 2015 bo proračun EU rezultat pogajanj med Parlamentom in Svetom EU, ki zastopa države članice. Kolikšni naj bodo prihodki evropskega proračuna in kam naj gre denar? Ta teden bodo svoje mnenje o tem povedali odbori Parlamenta, medtem ko je Svet EU svoje stališče že sprejel. (Preberite več: Odbori Parlamenta o stališčih v zvezi s proračunom EU za leto 2015 )

 
 
Proračun EU: koliko države članice iz njega dobijo in koliko vanj prispevajo? Infografika - Proračun / Gospodarske in denarne zadeve13-02-2014 - 16:38

Zelo pomembno je, da evropski davkoplačevalci vedo, kam gre denar iz proračuna EU in koliko vanj prispeva njihova država. Zato smo pripravili aplikacijo, s katero želimo prikazati delovanje proračuna EU in ga postaviti v kontekst. (Preberite več: Proračun EU: koliko države članice iz njega dobijo in koliko vanj prispevajo? )

 
 

Prilagajanje globalizaciji lažje z evropskimi sredstvi

Plenarno zasedanje Proračun10-12-2013 - 16:12
Interview with Marian Harkin  

Globalizacija ne prinaša samo koristi: tudi v Evropski uniji zaradi selitve proizvodnje v cenejše države ljudje ostanejo brez dela. Čeprav so bila sredstva evropskega sklada za prilagajanje globalizaciji s 500 milijonov evrov letno skrčena na 150 milijonov, je poročevalka Marian Harkin (ALDE, Irska) še vedno prepričana, da ja Parlament z njegovo ohranitvijo opravil pomembno delo. (Preberite več: Prilagajanje globalizaciji lažje z evropskimi sredstvi )

 
 

Predsednik EIB Hoyer: Krize bo konec, ko se bo izboljšal položaj na trgu dela

Ostalo Proračun / Gospodarske in denarne zadeve28-11-2013 - 12:21
Interview with Werner Hoyer  

Kako spodbuditi gospodarsko rast in ustvarjanje novih delovnih mest? Je varčevalna politika res najboljši odziv na krizo ali so potrebna večja javna vlaganja? To so vprašanja, s katerimi se vsak dan ukvarja predsednik Evropske investicijske banke Werner Hoyer. Bančnik se je 25. novembra mudil v odboru za proračunski nadzor, kjer je poslancem predstavil poročilo EIB za leto 2012. (Preberite več: Predsednik EIB Hoyer: Krize bo konec, ko se bo izboljšal položaj na trgu dela )

 
 
Dolgoročni proračun EU: manj denarja, več prožnosti Infografika - Proračun / Gospodarske in denarne zadeve19-11-2013 - 14:58

V naslednjih sedmih letih bo Evropska unija financirala programe v obsegu 960 milijard evrov. To predvideva večletni finančni okvir EU, ki so ga 19. novembra potrdili poslanci. Evropskega denarja bo sicer v obdobju 2014-2020 manj kot v preteklih sedmih letih, bo pa njegova poraba bolj prožna. Prav večja prožnost je bila ena izmed temeljnih zahtev Parlamenta v dolgih in zapletenih pogajanjih o dolgoročnem proračunu EU. Več številk pa v infografiki. (Preberite več: Dolgoročni proračun EU: manj denarja, več prožnosti )

 
 

The EU's Multi-annual Financial Framework (MFF) sets out spending ceilings for each policy category or "heading". The MFF, also known as the "Financial Perspectives"), helps to ensure that EU funding is spent in an orderly fashion. It also limits overall spending to a percentage of EU Gross National Income (GNI). (Read more: An introduction to the EU's Multi-annual Financial Framework )

 
 

Parlament in države članice dosegli dogovor o financah EU

Ostalo Institucije / Proračun18-11-2013 - 17:32
Interview with Alain Lamassoure  

Odbor Parlamenta za proračun je 14. novembra prižgal zeleno luč dogovoroma o proračunu Evropske unije za leto 2014 in večletnemu finančnemu okviru unije za obdobje 2014-2020. V pogajanjih z državami članicami unije je Parlament uspel doseči več prožnosti v porabi denarja v naslednjih sedmih letih, uspel pa je tudi zaustaviti reze v politike zaposlovanja, raziskav in inovacij v proračunu EU z naslednje leto. (Preberite več: Parlament in države članice dosegli dogovor o financah EU )

 
 

Over the last three years, annual budget for payments needed to foot the bills handed in by member states* were always tight. A number of member states - confronted with budget constraints at home - were reluctant to provide the amounts needed to fulfil the Union's legal obligations. (Read more: Explanatory note MFF, Budgets 2013/2014 and Amending Budgets 6,7,8,9 )

 
 
Anne Jensen  

Evropski parlament bo v torek, 22. oktobra, na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljal o svojem stališču do predloga o proračunu EU za leto 2014. Poročevalki o tem vprašanju, danska poslanka Anne E. Jensen (ALDE) in njena nemška kolegica Monika Hohlmeier (ELS), poudarjata, da je treba v proračunu nameniti več denarja za politike spodbujanja zaposlovanja in gospodarske rasti, pri čemer je Parlament že sprejel ukrepe za zmanjšanje svojih administrativnih stroškov za naslednje leto. (Preberite več: Proračun EU 2014: Več denarja za rast, manj za administracijo? )