Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Regije in promet

 
Airplane noise ©BELGA_DPA_A.Dedert  

Ljudje, ki živijo v bližini letališč, lahko zaradi letalskega hrupa zbolijo. Ker letalski hrup pomeni tveganje za javne zdravje, letališča in oblasti v Evropski uniji sprejemajo različne ukrepe za njegovo omejevanje. Odbor Parlamenta za promet pa je 10. aprila glasoval o zakonodaji, ki bo ohranila pristojnosti lokalnih skupnosti v zvezi z zmanjševanjem hrupa iz letališč. (Preberite več: Letalski hrup: ker je nevaren za zdravje, ga je treba omejiti )

 
 
Interview with Peter Liese  

Evropska unija želi izpuste toplogrednih plinov zmanjšati s pomočjo svojega sistema za trgovanje z dovolilnicami za izpuste (ETS). Kdor hoče onesnaževati ozračje, mora za to kupiti dovolilnico. Bi to moralo veljati tudi za letalske družbe? Poslanci so 3. aprila potrdili kompromis, ki ga je Parlament dosegel z državami EU, in ki lete znotraj ozemlja unije do konca leta 2016 vključuje v ETS. Pogovarjali smo se s poslancem Petrom Liesejem (ELS). (Preberite več: Izpusti toplogrednih plinov v letalstvu: »Dosegli smo, kar smo lahko.« )

 
 
Interview with Hans-Peter Mayer  

Dnevi, ko so se ljudje sprehodili do turistične agencije in tam rezervirali svoje počitnice, so s prihodom spleta minili. Sedaj potrošniki kar na spletu rezervirajo svoje letalske karte in individualnim ponudnikom plačajo tisto, kar želijo na oddihu uživati. In če gre na počitnicah kaj narobe? Poslanci bodo 12. marca glasovali o zakonodaji, ki ureja trženje počitniških paketov in utrjuje pravice potrošnikov na tem področju. (Preberite več: Počitniški paketi: poslanec Mayer zahteva celovito informiranje potrošnikov )

 
 

Fourth Railway Package

Transport26-02-2014 - 13:49

The Fourth Railway Package aims to improve the quality of passenger rail services and reduce fragmentation of the internal market in passenger rail services. The new rules seek to ensure that all operators have access to rail infrastructure, give new operators more opportunities to compete for public service contracts and harmonize safety certification and vehicle authorization procedures in order to cut costs and save time. (Read more: Fourth Railway Package )

 
 
 

Železniško omrežje Evropske unije je še vedno razdrobljeno, saj v 28 državah EU veljajo različna pravila v zvezi z vrsto tehničnih in poslovnih vidikov železniškega prometa. Parlament bo v sredo glasoval o četrtem železniškem zakonodajnem paketu, ki predvideva ločitev dejavnosti vzdrževanja železniškega omrežja in ponujanja storitev v železniškem prometu. Te so danes večinoma združene v okviru enega podjetja. (Preberite več: Železnice: z novim zakonodajnim paketom privlačnejše in učinkovitejše )

 
 

Od oktobra 2015 bodo morali proizvajalci avtomobilov vse nove modele, ki bodo na prodaj v Evropski uniji, opremiti s tehnologijo e-klic. To izhaja iz nove zakonodaje, o kateri bodo poslanci glasovali v sredo na plenarnem zasedanju. E-klic bo v primeru resne prometne nesreče samostojno obvestil reševalne službe in tako skrajšal odzivni čas za tistih nekaj minut, ki pogosto odločajo o življenju in smrti. (Preberite več: Reševanje življenj v prometu: poslanci o e-klicu za vse nove modele avtomobilov )

 
 

Background note: air passenger rights

Transport03-02-2014 - 19:33

Parliament voted on a draft report on Wednesday (5 February) in which it set out its first-reading position on revised air passenger rights. (Read more: Background note: air passenger rights )

 
 
Airbus A310 over Radar ©BELGA_TOPFOTO  

Nebo nad Evropsko unijo je polno letal: vsak dan je v uniji registriranih več kot 27.000 poletov. Vsa ta letala je treba nadzorovati in tako zagotoviti varnost potnikov. Evropska komisija je zato predlagala ukrepe za vzpostavitev integriranega nadzora zračnega prometa v EU. Odprava zračnih meja med državami EU bi namreč prispevala k varnejšemu in čistejšemu letalskemu prometu. Odbor za transport je ukrepe 30. januarja podprl. (Preberite več: Enotno evropsko nebo: več letal v zraku zahteva boljši nadzor letalskega prometa )

 
 

Ima vaš let zamudo? Dobro je poznati svoje pravice

Ostalo Promet18-12-2013 - 15:58
EU passenger rights ©BELGA/EASYFOTOSTOCK  

Potovanja v božičnem in prednovoletnem času so lahko zelo stresna, še posebej, če potujete z letalom. Letala so polna, cene vozovnic astronomske, zagosti jo zna tudi vreme. Neredko se zgodi, da imajo leti zamudo ali so celo odpovedani. V teh primerih je dobro poznati svoje potniške pravice. Odbor Parlamenta za promet je 17. decembra glasoval za njihovo okrepitev. (Preberite več: Ima vaš let zamudo? Dobro je poznati svoje pravice )

 
 

Kako postaviti Evropo na pravi tir?

Ostalo Promet17-12-2013 - 17:01
Transport_data_info_sl  

Železniški promet je vse bolj prijazen okolju, hkrati je tudi varnejši od ostalih načinov transporta. Več konkurence v železniškem prometu: to je cilj četrtega paketa železniške zakonodaje, ki so ga poslanci potrdili 17. decembra. Več o tem, kaj vlaki pomenijo za Evropo, pa v infografiki. (Preberite več: Kako postaviti Evropo na pravi tir? )