Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Regije in promet

 

Nemške cestnine: novi predlog ne odpravlja diskriminacije

Plenarno zasedanje Promet15-03-2017 - 13:38

Resolucija, ki jo je Parlament sprejel v sredo, ugotavlja, da tudi zadnji nemški zakonodajni predlog o uvedbi cestnin za osebna vozila še vedno vsebuje elemente, ki pomenijo kršitev evropske zakonodaje v zvezi z diskriminacijo na podlagi državljanstva, saj lahko nemški vozniki strošek cestnine odbijejo od odmerjenega davka na motorna vozila, česar pa tuji vozniki ne morejo. (Preberite več: Nemške cestnine: novi predlog ne odpravlja diskriminacije )

 
 

Po enem letu dela so člani preiskovalnega odbora za merjenje izpustov v avtomobilskem sektorju 28. februarja potrdili končno poročilo o svoji preiskavi. V njem zahtevajo strožji nadzor nad izpusti iz avtomobilov v EU. »Dobili smo lekcijo, zdaj pa bomo naredili domačo nalogo in poskrbeli, da se takšen škandal več ne ponovi,« je dejal Jens Gieseke (ELS, Nemčija), eden izmed poročevalcev. (Preberite več: Škandal z izpusti CO2: poslanci bodo glasovali o izsledkih preiskave )

 

Deal on voluntary EU help scheme for growth-enhancing reforms

REGI Regional policy08-02-2017 - 18:24

An EU scheme offering member states technical help – such as expertise, studies, and working visits - with structural reforms needed to boost growth and jobs was informally agreed upon by MEPs and Council negotiators on Wednesday. The €142.8 million Structural Reform Support Programme would run until 2020. The deal still needs to be endorsed by Parliament as a whole. (Read more: Deal on voluntary EU help scheme for growth-enhancing reforms )

 

The EU Commission should table a plan in 2017 to cut delays in EU-funded projects that aim to reduce disparities among EU regions by stimulating growth and job creation, say Regional Development Committee MEPs in a resolution voted on Tuesday. (Read more: Cut cohesion policy red tape, urge Regional Development Committee MEPs )

 

Car emissions: first committee findings and draft recommendations

EMIS Transport / Consumers / Environment / Public health19-12-2016 - 16:24

Evidence of law enforcement shortcomings in EU member states as regards car emissions is set out in the draft report by the Committee of Inquiry into Emission Measurement in the Automotive Sector (EMIS), published on Monday. The report and draft recommendations were prepared jointly by co-rapporteurs Jens Gieseke (EPP, DE) and Gerben-Jan Gerbrandy (ALDE, NL). EMIS will have a first public debate on the text on 12 January. (Read more: Car emissions: first committee findings and draft recommendations )

 

Schulz: »Zberimo pogum in se borimo za EU.«

Plenarno zasedanje Institucije / Človekove pravice / Promet16-12-2016 - 09:00
Backup photo: Press Conference of EP President Schultz at the European Council meeting  

»Strinjate se, da potrebujete EU, da je EU edini način za soočanje z izzivi tega stoletja. Tega duha ne smete pozabiti, naj vas vodi v tudi v prihodnjih letih.« To so bile besede Martina Schulza, ki je kot predsednik Parlamenta 15. decembra zadnjič nagovoril šefe vlad in držav Evropske unije na Evropskem svetu v Bruslju. Kot glavne izzive je Schulz izpostavil krepitev evropske obrambe, politiko priseljevanja, brezposelnost mladih in odnose z Rusijo. (Preberite več: Schulz: »Zberimo pogum in se borimo za EU.« )

 

Pristaniške storitve: jasnejša pravila glede pristojbin in subvencij

Plenarno zasedanje Promet14-12-2016 - 13:14

V sredo je Parlament sprejel uredbo o vzpostavitvi okvira za izvajanje pristaniških storitev in skupnih pravil o finančni preglednosti pristanišč, ki med drugim predvideva jasnejše določanje pristojbin za ladijske prevoznike in več preglednosti glede javnih subvencij za pristanišča. (Preberite več: Pristaniške storitve: jasnejša pravila glede pristojbin in subvencij )

 

Parlament podprl četrti zakonodajni sveženj o železniških storitvah

Plenarno zasedanje Promet14-12-2016 - 13:11
Vlak na postaji  

V sredo je Parlament potrdil predlog nove skupne zakonodaje o železniških storitvah, ki med drugim predvideva odprte razpise za sklepanje pogodb o izvajanju potniških železniških storitev v vsej EU, kar naj bi povečalo konkurenco in ponudbo storitev za potnike. (Preberite več: Parlament podprl četrti zakonodajni sveženj o železniških storitvah )

 

Železnice za potnike: več konkurence za bolj kakovostne storitve

Plenarno zasedanje Promet12-12-2016 - 16:38
infographic illustration on European Railway Network  

Če bi več ljudi potovalo z vlakom, bi se to odrazilo na čistejšem zraku; hkrati bi bil to prispevek k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov. Zato je treba železniški promet narediti bolj udoben in cenejši. To je cilj zadnjega paketa železniške zakonodaje, o katerem bodo poslanci razpravljali 12. decembra, glasovanje pa bo potekalo dva dni kasneje. Nova pravila odpirajo trg javnega naročanja za železniške storitve, poenostavljajo administrativne postopke in usklajujejo tehnične standarde. (Preberite več: Železnice za potnike: več konkurence za bolj kakovostne storitve )

 

Transport MEPs back reform of domestic rail services

TRAN Transport05-12-2016 - 17:33

Easier access for all rail operators to domestic rail markets should give rail passengers more choice and better quality services under draft rules backed by Transport and Tourism Committee on Monday. (Read more: Transport MEPs back reform of domestic rail services )