Zbiranje prijav za Evropsko mladinsko nagrado Karla Velikega se je začelo v četrtek 10. novembra 2011. Nagrado se podeljuje mladim, ki so izvajali projekte, katerih namen je promoviranje razumevanja med prebivalci različnih Evropskih držav. Podaljšan rok za oddajo prijave za letošnji, že peti zaporedni natečaj je 13. februar 2012.

Evropska mladinska nagrada Karla Velikega, ki jo skupaj organizirata Evropski parlament in Fundacija za mednarodno nagrado Karla Velikega iz Aachna, se podeljuje projektom, ki jih izvajajo mladi med 16. in 30. letom starosti. Zmagovalni projekti morajo mladim, ki živijo v Evropi dati zgled, vsebovati pa morajo tudi praktične primere kako Evropejci živijo skupaj kot ena skupnost. Med preteklimi zmagovalci tako najdemo programe mladinskih izmenjav in umetniške ter internetne projekte, ki vsebujejo evropsko dimenzijo.


Skupni nagradni sklad je 10.000 evrov

Nagrade za prve tri uvrščene znašajo 5.000, 3.000 in 2.000 evrov, prav tako pa se bodo udeležili obiska Evropskega parlamenta jeseni prihodnje leto.


Nacionalni nagrajenci pa se v času svojega štiridnevnega obiska Aachna ne bodo udeležili le podelitve nagrad zmagovalcem Evropske mladinske nagrade Karla Velikega, temveč se bodo dva dni kasneje udeležili tudi slovesnosti ob podelitvi Mednarodne nagrade Karla Velikega, ki jo podeljuje mesto Aachen.


Nagrajenci leta 2011

Glavno nagrado za leto 2011 je prejel projekt iz Združenega kraljestva - spletni časopis "Europe & Me" (Evropa in jaz), ki na spletu izhaja že od leta 2007. Drugo nagrado je prejel grški kratki film "Balkans Beyond Borders" (Balkan onkraj meja), tretje mesto pa španski projekt "Escena Erasmus Project". Slednji je namenjen predvsem Erasmus študentom s ciljem spodbujanja kulturnih in jezikovnih izmenjav po Evropi.


Pomembni datumi

Rok za prijavo projektov je 13. februar 2012. Do 5. marca 2012 bo nacionalna žirija (ki jo sestavljata dva Evropska poslanca in predstavnik mladinskih organizacij) izmed prijavljenih projektov izbrala nacionalnega zmagovalca, ki se bo potegoval za Evropsko mladinsko nagrado Karla Velikega za leto 2012. Rezultati evropske žirije bodo znani do 5. aprila 2012, razglasitev rezultatov pa bo potekala 15. maja 2012 v Aachnu.