Deli to stran: 

Evropski parlament je s podelitvijo Nagrade Saharova dvema iranskima aktivistoma, odvetnici Nasrin Sotudeh in filmskemu režiserju Džafarju Panahiju, opozoril na njuno stisko ter priznal njuna izjemna prizadevanja in stalni boj za človekovo dostojanstvo, temeljne svoboščine in politično spremembo v Iranu, je dejal predsednik Martin Schulz na slovesnosti ob podelitvi Nagrade Saharova v sredo v Strasbourgu.

Prejemnika se osebno nista mogla udeležiti slovesnosti, saj ne smeta zapustiti Irana.

Nasrin Sotudeh je zaprta v zaporu Evin v Teheranu, njeno zdravstveno stanje je resno zaradi gladovne stavke, ki je trajala sedem tednov in ki jo je končala v začetku decembra, ko je bila odpravljena prepoved potovanja za njeno hčer. Šestletna zaporna kazen za Džafarja Panahija se še ni začela izvrševati, ne sme pa zapustiti države.

Prejemnika nagrade sta v svojih govorih, ki sta ju imela njuna predstavnika, dr. Širin Ebadi in Costa-Gavras, izrazila svojo hvaležnost za nagrado, saj jima predstavlja spodbudo.

„Imam samo ene sanje; sanje, da se bo uresničila pravičnost in da se bo to zgodilo v moji državi s sodno neodvisnostjo,“ je dejala Nasrin Sotudeh v govoru, ki ga je imela dr. Ebadi. „Vlade bi morale vedeti, da nimajo izbire in da morajo za svoj obstoj spoštovati pravice vsakega posameznika,“ je dodala.

„Zdaj se pojavlja vprašanje: zakaj postajajo vlade, vsemogočne in močne, vsak dan manj tolerantne? Zgodovina je pripoved majhnega števila ljudi, s čimer postajajo življenja mnogih bedna, pri tem pa uporabljajo izgovore, ki so najmanj sprejemljivi: razlike med spoloma, jeziki, verami ali političnimi idejami,“ je dejal  Džafar Panahi v govoru, ki ga je imel Costa-Gavras.

Prejemnika nagrade sta določila pet oseb, ki ju predstavljajo na slovesnosti: dr. Širin Ebadi, prejemnica Nobelove nagrade za mir 2003, Karim Lahidji, ustanovitelj Iranskega združenja pravnikov in Lige za človekove pravice v Iranu, Solmaz Panahi  hči Džafarja Panahija, Costa-Gavras, predsednik Cinémathèque Française in Serge Toubiana, generalni direktor Cinémathèque Française.

„V Evropskem parlamentu v celoti podpiramo poziv prejemnikov nagrade k pravičnosti in svobodi v Iranu ter k spoštovanju temeljnih pravic in svoboščin. Spoštujemo te ljudi, ki se borijo za boljši Iran,“ je dejal  predsednik Martin Schulz, ki je pozval k takojšnji izpustitvi Nasrin Sotudeh.

Prejemnika Nagrade Saharova za leto 2012

Nasrin Sotudeh

Nasrin Sotudeh (rojena leta 1963) je zastopala opozicijske aktiviste, mladoletnike, ki jim je bila zagrožena smrtna kazen, ženske in zapornike vesti. Septembra 2010 je bila aretirana zaradi domnevnega širjenja propagande in zarotništva z namenom omajati državno varnost. Ima dva otroka.

Džafar Panahi

Džafar Panahi (rojen leta 1960) snema filme, ki se pogosto osredotočajo na stiske otrok, revnih in žensk v Iranu. Aretiran je bil marca 2010, obsojen je na dvajsetletno prepoved režiranja filmov ali zapustitve države. Njegov zadnji film z naslovom To ni film je bil pretihotapljen iz Irana na filmski festival v Cannesu leta 2011 na ključu USB, ki je bil skrit v pecivu.

Nagrada Saharova za svobodo misli

Evropski parlament podeljuje nagrado Saharova za svobodo misli, ki se imenuje po sovjetskemu fiziku in političnem disidentu Andreju Saharovu, od leta 1988, nagrada je postala dobro znan simbol za boj za človekove pravice in demokracijo.