Deli to stran: 

Načrti Izraela o gradnji 3 000 novih stanovanjskih enot na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu bi ogrozili rešitev z dvema državama, opozarjajo evropski poslanci v resoluciji, ki je bila sprejeta v četrtek. Poudarjajo, da se morajo neposredni mirovni pogovori med Izraelom in Palestinci nadaljevati, ter pozivajo vse strani, naj se vzdržijo vseh dejanj, ki bi lahko ovirala mirovna prizadevanja.


Gradnja novih naselbin, ki jo je napovedala izraelska vlada 2. decembra, bi onemogočila vzpostavitev uspešne, nedeljive in suverene palestinske države, saj bi razdelile Zahodni breg, opozarjajo evropski poslanci. Poudarjajo, da so po mednarodnem pravu izraelske naselbine na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu nezakonite in je treba njihovo gradnjo takoj ustaviti.


Evropski poslanci prav tako navajajo, da mora Izrael takoj sprostiti 100 milijonov ameriških dolarjev palestinskih prihodkov od davkov, ki so bili po podatkih izraelskega finančnega ministra zadržani za plačilo palestinskih dolgov podjetju Israeli Electric Corporation. Izrael in Palestinsko upravo spodbujajo, naj vse nerešene finančne spore rešita z mediacijo EU.


Parlament obsoja izjave političnega voditelja Hamasa Kaleda Mešala, v katerih odklanja priznanje izraelske države, poziva Hamas, naj prizna pravico Izraela do obstoja, ter še naprej poziva k spravi med Palestinci.


Postopek:  nezakonodajna resolucija