Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je v sredo na plenarnem zasedanju imel zadnji govor o stanju Evropske unije v tem sklicu Parlamenta. Vodje političnih skupin so nato Barrosu predstavili svoja mnenja o tem, čemu bi se morala v prihodnjih mesecih posvetiti Komisija. Še posebej so poudarili potrebo, da si Unija ponovno pridobi zaupanje ljudi. Opozorili so še, da volitve v Evropski parlament maja prihodnje leto predstavljajo priložnost za volivce, da odločijo o prihodnosti EU.Razpravo je odprl predsednik Parlamenta Martin Schulz, ki je poudaril, da so ljudje izgubili zaupanje v EU. Ta si lahko zaupanje po njegovem mnenju ponovno pridobi tako, da odpre vrata in dela pregledno. "Če mladi nimajo prihodnosti, kako naj zaupajo EU?" se je vprašal Schulz in se zavzel za to, da se EU bolj osredotoči na izboljševanje položaja milijonov ljudi, ki trpijo zaradi krize.

"Čez osem mesecev bodo volivci ocenili, kaj smo dosegli v preteklih petih letih," je v svojem govoru dejal Barroso. Evropa je proti krizi ukrepala z radikalno reformo finančnega sektorja in spodbujanjem strukturnih reform, je razložil. Hkrati je menil, da bo treba še bolj zavihati rokave in se posvetiti vzpostavljanju bančne unije, boju proti brezposelnosti, poglobitvi enotnega trga in uresničevanju že sprejetih odločitev.

Tudi Joseph Daul (ELS, Francija) je opozoril na upad zaupanja v EU in vlade, poenostavljene rešitve pa po njegovem mnenju niso pravi odgovor na to. "Krize ni povzročila Evropa. Še več, preživeli smo jo zaradi Evrope in evra," je poudaril in pozval volivce, naj se udeležijo evropskih volitev in odločijo o tem, kakšno EU si želijo.

Hannes Swoboda (S&D, Avstrija) se ni strinjal z Barrosovim optimizmom in opozoril, da je "kozarec še vedno na pol prazen." Varčevalni ukrepi povečujejo prepad med bogatimi in revnimi, severom in jugom," je menil in se zavzel za spodbujanje javnih in zasebnih vlaganj. Treba je zgraditi bolj tesno povezano Evropo, skupno Evropo, ki se bo lahko v svetu postavila zase, je v zvezi s prihajajočimi evropskimi volitvami še poudaril Swoboda.

Guy Verhofstadt (ALDE, Belgija) je kritiziral Komisijo zato, ker po njegovem mnenju ne stori dovolj proti stagnaciji gospodarstva. "Imamo majhno okrevanje, ampak osredotočati se samo na pozitivne trende, ni pošteno. Obeta se nam dolga stagnacija in vi niste predlagali ničesar, da bi se ji izognili," je poslanec dejal Barrosu. Zavzel se je za vzpostavitev bančne unije, boljše upravljanje z območjem evra in Evropsko centralno banko, katere cilj bo tudi zadostna rast BDP.

"Evropo bi lahko z drugačnimi politikami izboljšali," pa je menila vodja Zelenih Rebecca Harms (Nemčija). Zanemarili ste podnebno politiko in EU sedaj daje denar za subvencioniranje jedrske energije in premoga, je menila in dodala, da je tudi reforma skupne kmetijske politike nepoštena in neekološka.

Martin Callanan (EKR, Velika Britanija) je volivce pred evropskimi volitvami maja 2014 pozval, naj omogočijo EU nov začetek. "Če želim drugačno EU, še nisem proti Evropi," je dejal.

"Živimo v Evropi, ki je drugačna od Barrosove," je dejal podpredsednik Združene levice Takis Hadjigeorgiou (Ciper). Varčevalne politike so krizo poglobile in tako povzročile brezposelnost, je opozoril in dodal, da v EU primanjkuje demokracije. "Demokracija niso samo volitve, je tudi življenje med volitvami," je poudaril.

"Za konsistentnost dobite vse točke. Ampak vaša konsistentnost povzroča trpljenje mnogih, brezposelnost mladih v mediteranski Evropi je več kot 50-odstotna," pa je bil kritičen vodja politične skupine EFD Nigel Farage (Velika Britanija). Ob tem se je zavzel še za prekinitev podnebnih politik, saj se podnebne spremembe po njegovem mnenju ne dogajajo.

Evropska komisija ni izpolnila pričakovanj, je dejala nepovezana poslanka Nicole Sinclaire (Velika Britanija). "O vaši Lizbonski strategiji ni več sledu, brezposelnost se skokovito povečuje, ljudje imajo občutek, da EU ne deluje. Čas je, da ljudje povedo, kakšna EU je potrebna," je dejala.

Posnetek razprave (11.09.2013)
http://www.europarl.europa.eu/ep-live/sl/other-events/search